Minunea ratelor mici a durat fix 24 de ore! Noul indice, care înlocuieşte Robor şi care influenţează împrumuturile în lei, aduce rate cu câteva zeci de lei mai mici şi nu cu sute, aşa cum anunţau guvernanţii. Explicaţia: bancherii au majorat dobânzile. Situaţia îl revoltă pe Ministrul Finanţelor care are un sfat: să nu credem în economişti! 

Deşi guvernanţii au anunţat cu surle şi trâmbiţe că ratele pentru creditele în lei vor scădea odată cu introducerea indicelui care înlocuieşte Robor, surpriză!

Articolul continua dupa recomandari

IRINA CHIȚU, analist fiscal: Noile produse de creditare de pe piaţă nu sunt mai ieftine. Băncile deja au început să crească marjele la credite, astfel încât să fie o dobândă cel puţin asemănătoare cu cea din luna aprilie.

Cine vrea să îşi ia acum un împrumut de 250 de mii de lei pe 30 de ani va plăti o rată mai mică cu doar 20 de lei, după noua formulă de calcul, spune finzoom.ro. Motivul: banca a crescut marja dobânzii cu 0,75 de puncte procentuale pentru a nu pierde profit.

Şi nu este singura. Altele au decis să crească marjele creditelor chiar şi cu 1,50 de puncte procentuale.

Iar de la ghişeele băncilor aflăm că pentru creditele Prima Casă se aplică, în continuare, Robor. Doar printr-o hotărâre de Guvern s-ar putea schimba asta, spun analiştii.

IANCU GUDA, analist economic: Este foarte clar că, în baza legislaţiei actuale, acest nou indice nu se poate aplica, deoarece programul Prima Casă este reglementat de o lege specială. O asemenea lege nu poate fi schimbată peste noapte, cu o ordonanţă de urgenţă.

EUGEN TEODOROVICI, Ministrul de Finanțe: Nu vă mai luaţi după economişti! Se va aplica şi programelor guvernamentale categoric!

Vineri seară, ministerul Finantelor a pus în dezbatere publică modificarea legii care reglementează programele statului. Pe scurt, va obliga băncile să aplice noul indice şi pentru Prima Casă. În acest caz, cei care se încadrează în program ar fi avantajaţi.

Pentru un credit Prima Casă luat pe 30 de ani, o persoană plătea, la începutul lunii, o rată de aproximativ 1.400 de lei, raportat la un indice Robor de 3,37 la sută. În situaţia actuală, cu noul indice care este cotat la 2,36 la sută, rata ar scădea cu aproximativ 150 de lei, adică 11 la sută.

O gură de oxigen pentru românii care duc povara ratelor. Şi cei care au un credit în derulare ar putea opta pentru noul indice.

EUGEN TEODOROVICI, Ministrul de Finanțe: Să vedem dacă putem să eliminăm anumite costuri pe care românii le au la momentul refinanţării.

Robor la 3 luni este cotat la 3,31 la sută, în timp ce IRCC, noul indice, este de 2,36 la sută pentru următoarele două luni.