Birourile nu mai sunt atractive pentru tineri. Mulţi muncesc acum în ceea ce numesc "hub-uri". Arată ca nişte sufragerii mai mari, în care se adună tineri din toate domeniile. Un spaţiu uriaş, aranjat prietenos, unde se formează noi prietenii şi unde se încurajează creativitatea. Pleacă de acasă doar cu laptopul, au un abonament lunar, stau câte ore vor şi nu trebuie să îşi mai bată capul cu alte facturi şi utilităţi, ca într-o firmă obişnuită.

Totul e deschis, e multă culoare şi creativitate în acelaşi loc. Sunt aşa-numitele spaţii de co-working, în care tinerii antreprenori sau cei care sunt în căutarea unor idei de afaceri se relaxează şi lucrează în acelaşi timp. 

Articolul continua dupa recomandari

Alex este antreprenor şi moderator de evenimente. De mai bine de trei ani vine la job într-un hub din centrul Capitalei. 

Alex Grecu, antreprenor:
Lucrez tot ce înseamnă partea de mailuri, de editare, de laptop. Iar pe langa asta, sunt fericit ca fac parte din comunitate. Eu nu sunt foarte priceput pe partea de IT, dar de multe ori mai întreb colegii, care sunt programatori. 

Colega lui, Simona, se pricepe cel mai bine la fundraising. Strânge bani pentru împăduriri. 

Simona Camburu, fundrasing:
Suntem un fel de prieteni, o gaşcă informală, mâncăm împreună, ne distrăm împreună, lucrăm împreună, este o atmosfera cu totul si cu totul altfel. 

Daniel, coordonatorul unui hub din Bucureşti:
Avem şi oameni care sunt la început de drum, echipe de 2, 3, 4 oameni care lucreaza pe start up sunt şi freelanceri, avem ONG-uri, tehnologie, IT, business services, avocati, contabili, consultanti, marketing si PR.

Este locul perfect şi pentru cei care lucrează în industrii creative, de pildă, designerii sau arhitecţii.

Florin Cobuz, coordonatorul unui hub din Bucuresti:
Avem si biblioteca de materiale, unde expunem peste 2 mii de materiale din intreaga lume, de la lemn, metal, fashion, acest panou acustic care se poate mula pe tot felul de forme, e foarte bine fol in sali de concerte sau tot felul de muschi colorati naturali pentru tot felul de decoruri. 

Sandra creează agende din piele naturală şi, după ce a renunţat la biroul personal, se simte foarte bine alături de ceilalţi colegi din hub. 

Sandra Halal, antreprenor
Ai mai multa energie si spor la munca atunci cand ai oameni in jurul tau cu atata pasiune si stau si peste program, iti vine sa lucrezi mult mai mult. 

Costurile sunt, spun ei, chiar şi mai mici decât dacă şi-ar închiria un birou personal, unde ar trebui să plătească şi utilităţile. Pentru un loc în hub, tinerii plătesc între 100 şi 200 de euro pe lună.