A început sezonul profiturilor pentru patronii de pe litoral, dar şi vânătoarea de personal. Pentru al doilea an consecutiv, hotelierii, dar şi managerii de restaurante şi baruri se plâng de una dintre cele mai grave crize de lucrători cu care s-au confruntat până acum. Se caută cu miile ospătari, barmani, dar şi bucătari. În lipsa unor soluţii, mulţi au adus angajaţi de pe alte continente.

Joseph s-a născut în Egipt, dar a crescut în Italia. Acolo a învăţat şi secretele uneia dintre cele mai iubite bucătării din lume. A fost suficient să lucreze o singură dată într-un restaurant de pe litoralul românesc pentru a reveni, spune el. Şi ne mai mărturiseşte un lucru.

Articolul continua dupa recomandari

JOSEPH, bucătar: Nu înţeleg deloc de ce românii pleacă în străinătate. Dacă ştii să îţi faci treaba bine, primeşti un salariu bun. Dacă nu, primeşti un salariu pe măsură.

Salariile mai mici faţă de alte domenii îi fac pe cei mai mulţi români să fugă de job-urile de pe litoral. Aşa că patronii fac tot posibilul să atragă oameni ca Joseph în România.

CRISTIANA BARCU, șef recepție: Avem deja, mai ales în zona de bucătărie, foarte mulţi angajaţi aduşi din străinătate şi urmează să ne vină 80 de persoane din Etiopia pentru partea de housekeeping, front office, dar şi pe zona tehnică.

În plus, mulţi tineri caută un loc de muncă permanent. Ceea ce patronii de la malul mării nu le pot oferi.

CORINA MARTIN, Președintele Asociației de Promovare a Turismului în România: Oamenii îşi doresc să lucreze din ianuarie până în ianuarie. Vor să lucreze tot anul şi e greu să găsim un personal şi calificat şi cu forţă de muncă cât mai mare pentru a munci două luni de zile, două luni şi jumătate.

TIBERIU TUHASU, manager terasă: De la an la an, am observat o chestie foarte interesantă. Oamenii din Constanţa, din zona asta a litoralului românesc, nu vor să mai lucreze pe litoral. Aşa că vin ceilalţi, din ţară. Mai din vest, mai din nord.

Andrei este unul dintre ei. Contabil de profesie, a venit tocmai din Târgu Jiu, să fie ospătar pe litoral.

ANDREI, ospătar: Îţi permite o lejeritate în toamnă. Poţi să spui că lucrezi pe aceste trei luni-iunie, iulie, august să strângi nişte bani pe care, dacă ai avea un job permanent, i-ai strânge într-un an.

O cameristă la un hotel de lux în Mamaia poate ajunge şi la 2.500 de lei pe lună, iar un bucătar poate câştiga şi 4 mii de lei. Ospătarii îşi completează salariul, care porneşte de la 2000 de lei, cu bacşişuri. Nici măcar nu e nevoie de experienţă, pentru un job sezonier.

Angajatorii ar mai avea nevoie de cel puţin cinci mii de salariaţi pe litoral.