Anchete în cele mai mari hipermarketuri din România. Trei lanţuri de magazine au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu aproape 19 milioane de euro, pentru că s-ar fi înţeles cu furnizorii la promoţii. Una dintre companii a recunoscut că au existat înţelegeri. Alta respinge acuzaţiile.

Şase ani, între 2010 şi 2016, românii care au cumpărat diferite produse promoţionale din trei lanţuri de hipermaketuri au scos din buzunar bani în plus. Asta spune Consiliul Concurenţei, după o anchetă de amploare. 

Articolul continua dupa recomandari

Ca să împiedice scăderea preţurilor în timpul promoţiilor, cele trei hipermarketuri s-au înţeles cu cei care îi aprovizionau, spun inspectorii. Au stabilit împreună un preţ fix sau minim la raft. De multe ori, în dezavantajul clienţilor magazinelor. 

Dragos Frumosu, preşedintele sindicatului din Industria Alimentară: În toate situaţiile furnizorul are o cotă parte. Depinde de procent, pentru că este în funcţie de preţ. Consumatorul, care ar trebui să fie respectat, este păcălit. Nimeni nu ştie şi nu mai verifică preţul.

Ancheta celor de la consiliul concurentei a demarat cand inspectorii si au dat seama ca unul dintre hipermarketuri nu a respectat principiul de cerere -oferta. Adica vinde aproduse la preturi destul de ridicate fata de numarul clientilor care ii trecea pragul.

Amendate au fost cele trei lanţuri de hipermarketuri, dar şi patru furnizori folosiţi pentru umflarea preţului la raft. În total, cei acuzaţi trebui să plătească aproape 19 milioane de euro pentru că au încălcat legislaţia naţională, dar şi pe cea europeană privind concurenţa, anunţă autorităţile.  

Amenda reprezintă aproape 30 la sută din profitul celor trei hipermarketuri. Reprezentanţii unui retailer au recunoscut acuzaţiile în faţa inspectorilor. O altă companie anunţă însă că va contesta decizia în instanţei şi spune că nu există nicio dovadă din care să reiasă că a încălcat legea.

Doi dintre cei trei retaileri nu au comentat public situaţia. 

În urmă cu aproape patru ani alţi patru mari retaileri şi 21 de furnizori au fost amendaţi cu 35 de milioane de euro pentru acelaşi tip de înţelegeri.