O casă ideală este aceea în care eforturile de răcire pe timpul verii și de încălzire pe perioada iernii sunt minime. Pe lângă faptul că aparatele fabricate în acest scop pot de multă ori dăuna sănătății, consumul de energie este un alt aspect ce poate deveni îngrijorător. În dorința de a ne asigura confortul necesar, cheltuim sume enorme și afectăm tot mai mult mediul înconjurător.

Află din cele ce urmează cum poți avea o locuință cât mai comodă și eficientă din punct de vedere energetic.

Articolul continua dupa recomandari

Conform statisticilor, aproximativ 57% din consumul total de energie este folosit pentru încălzirea locuinței, 25% pentru răcirea ei, în timp ce doar 18% este folosit pentru alte utilități. Există însă mai multe modalități prin care locuința ta îți va oferi confortul necesar fără a porni atât de des aerul condiționat sau sursele de încălzire.

Soluții și opțiuni

  • Una aspect esențial este izolația termică. O casă izolată în mod corespunzător va aduce multe avantaje locuitorilor. Pe lângă faptul că va reduce substanțial consumul de energie, va reduce nivelul de zgomot și va ține umiditatea sub control. În funcție de preferințe și nevoi, se poate opta pentru izolație exterioară sau interioară și, totodată, pentru diverse materiale sau tehnici. Informează-te care sunt cele mai potrivite metode pentru tine și apelează la ajutor specializat. Nu uita că materialele și munca de calitate garantează eficiența și durabilitatea în timp a lucrării.
  • Ferestrele joacă de asemenea un rol important în menținerea unei temperaturi optime la interior. Acestea ar trebui să asigure o închidere cât mai bună, să nu permită aerului să treacă. Pe timpul verii este necesar ca acestea să fie umbrite, iar iarna să permită razelor de soare să pătrundă la interior. Jaluzelele exterioare pot fi o alegere inteligentă din acest punct de vedere.
  • Acoperișul unei case are o influență majoră asupra confortului de la interior. Cele mai eficiente sunt considerate acoperișurile înclinate, cu un sistem de ventilație funcțional. Izolația este esențială, deoarece un acoperiș neizolat duce la pierderea unei mari cantități de energie și poate crea probleme suplimentare în timp, precum infiltrațiile de apă sau mucegaiul.
  • La fel de importantă este și podeaua, având rolul ei în izolarea termică a casei. Unele materiale, precum lemnul, au o eficiență mai crescută în acest sens. De asemenea, sistemele radiante montate la nivelul podelei încălzesc mai bine locuința decât clasicele calorifere.
  • Sursele de energie regenerabile sunt o alternativă tot mai apreciată și de români. De exemplu, panourile solare fotovoltaice transformă energia din razele solare în energie electrică. Acestea pot fi montate pe acoperiș sau în locuri însorite și pot contribui substanțial la reducerea costurilor la energie. Totodată, prin folosirea lor îți reduci aportul la încălzirea globală.
  • Sigur că există și metode naturale prin care poți reduce consumul de energie și crește confortul oferit de casa ta. Plantarea copacilor în jurul casei este una dintre ele. Alege arbori specifici zonei în care locuiești, deoarece vor avea nevoie de o întreținere minimă. Umbra lor va menține casă răcoroasă pe timpul verii.
  • Instalarea unui ventilator de tavan poate fi o alegere inteligentă. Are un consum energetic redus și acționează pe timpul verii prin direcționarea în jos a aerului rece, iar în timpul iernii, a celui cald.  

Există nenumărate modalități prin casa ta poate deveni mai eficientă din punct de vedere energetic. Puse în aplicare, aceste soluții inteligente te vor ajuta să economisești, să obții un grad de confort ridicat cu un efor mai mic și, totodată, să protejezi mediul înconjurător.

Sursa foto: Shutterstock