Angajaţii din România vor bifa de acum ora la care ajung la serviciu, dar şi cea la care pleacă, iar angajatorii nu vor mai avea voie să îi ţină peste program dacă nu le plătesc orele suplimentare. O modificare a Codului Muncii vizează eliminarea formelor ilegale de lucru de la noi din ţară. Angajatorii se revoltă însă şi spun că nu ştiu cum să îi "ponteze", de exemplu, pe cei care lucrează de acasă. 

O modificare adusă Codului Muncii la finalul lunii trecute a stârnit revoltă printre angajatori. 

Articolul continua dupa recomandari

"Angajatorul are obligația de a ține la locul de muncă evidenta orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat (...) și de a supune controlului inspectorilor de  muncă această evidență, ori de câte ori se solicită acest lucru", este schimbarea adusă Codului Muncii.

În esenţă, legea e bună, spun specialiştii, însă există o problemă. Cum se vor putea face aceste pontaje pentru angajaţii care lucrează de acasă sau care sunt în permanenţă pe teren. 

"Este, pur şi simplu, o realitate. Flexibilitatea în piaţa muncii este noua normă. Nu mai putem vorbi despre un sistem în care toţi angajaţii trebuie să se prezinte la ora 8 şi să plece acasă la ora 16", spune Oana Datki, reprezentanta unei companii de consultanţă şi audit. 

Măsura complică procesul birocratic, spun cei din resurse umane. 

"Eu nu am înţeles câtuşi de puţin logica, pentru că, practic, e împotriva vremurilor. Acum toată lumea vorbeşte despre flexibilizarea programului de lucru, despre lucrul de acasă, despre lucrul la distanţă", spune George Butunoiu, specialist în resurse umane. 

Angajatorul este liber să decidă care este formatul fişei de pontaj şi după ce program va lucra salariatul. Are însă obligaţia de a-i plăti orele suplimentare lucrate. 

"Nu înţeleg de ce angajatorii au intrat într-o asemenea panică şi mai ales domnii de la resurse umane, pentru că organizarea muncii este atributul angajatorului şi ei au posibilitatea de a-şi organiza activitatea, respectiv timpul de muncă pe baza multor tipuri de programe de muncă", a declarat Matia Motântău, de la Inspecţia Muncii. 

Unele firme au deja implementat o formă de monitorizare a angajaţilor. 

Inspectorii muncii spun că au luat măsura în urma sesisărilor primite, în care salariaţii se plâng de nerespectarea drepturilor la locul de muncă. Doar anul acesta au dat amenzi în valoare de 21 milioane de lei, din această cauză.