După "Prima Casă", încă un program duce lipsă de bani. Guvernul a înjumătăţit fondurile pentru Start up Nation, aşa că şi numărul celor care îşi vor deschide o afacere cu bani de la stat va fi mai mic. În plus, criteriile după care vor fi aleşi beneficiarii se schimbă. Printre altele, antreprenorii vor fi nevoiţi să vină şi ei cu o sumă importantă, pe lângă cea primită de la stat.

Cristian se află, de obicei, în spatele camerelor de filmat. Asta pentru că se ocupă de producţia audio-video pentru companii, creează spoturi publicitare, dar şi campanii online. O bună parte studioul său a fost pus pe picioare în 2017, cu bani de la stat.

Articolul continua dupa recomandari

CRISTI BAJORA, ANTREPRENOR - Am achiziţionat echipamente de producţie, camere, obiective, grip, lumini, am achiziţionat echipamente pentru post procesare atât video, cât şi audio.

Şi-ar dori ca toţi tinerii cu idei bune să fie încurajaţi la început de drum. Mai ales că teama de eșec ocupă primul loc în topul celor mai importante obstacole pentru cei care vor să dezvolte o afacere în România.

Anul acesta şi Nicoleta s-a înscris în bătălia pentru cele 42 de mii de euro- bani alocaţi prin Start up Nation. Lucrează la stat de aproape două decenii, dar crede că a venit timpul să schimbe registrul.

NICOLETA MICU, APLICANT START UP NATION 2020 - E un vis frumos de business vreau să cred. Constă în deschiderea unei făbricuţe care să prelucreze cartonul, să-l transforme în ambalaje, necesare atât în industria alimentară, cât şi non alimentară.

Vestea proastă este că şansele de a obţine finanţare prin acest program sunt mai mici de la an la an.

De la începutul programului şi până în prezent 17 mii de români au primit finanţare de la stat pentru a-şi deschide propria afacere. Dacă pentru 2020 programul se anunţă a fi subfinanţat, nici pentru ediţiile anterioare veştile nu sunt prea bune. Pentru 2018, de exemplu, mii de români mai aşteaptă încă banii de la stat.

Cert este că vor fi şi noi criterii de finanţare. De exemplu, beneficiarii vor fi nevoiţi să contribuie şi ei cu bani pentru lansarea afacerii.

Regulile pentru noua ediţie start up nation vor fi anunţate de către ministerul Economiei în februarie.