Lovitură de proporţii în bugetul românilor. Euro a trecut, pentru prima dată în istorie, de 4 lei şi 70 de bani. Şi se vinde chiar şi cu 4,8 lei, în băncile comerciale. Uriaşa depreciere a monedei naţionale măreşte facturile, dar aduce şi chirii şi rate mai mari. Şi dacă nu era suficient, analiştii economici au previziuni şi mai sumbre. Nu mai e mult până când vom plăti 5 lei pentru un euro. 

Cursul anunţat de Banca Naţională a depăşit 4 lei şi 70 de bani.

Articolul continua dupa recomandari

Adrian Vasilescu: Populaţia a cumpărat din greu şi acum se plăteşte factura. Importatorii vin la bancă, schimbă lei pe valută. S-a cumpărat carne de porc foarte multă.

Taxa pe lăcomia băncilor şi lipsa investiţiilor străine au contribuit şi ele la îngenunchierea leului, susţin specialiştii.

Cristian Păun, analist economic: Nu avem nici investitii straine care sa vina buluc in RO ca sa alimenteze cu valuta şi cursul sa se tempereze. Cei fericiti sunt exportatorii sau cei cu depozite in valuta. Se uita si vad ca valoare in lei creste prin depreciere. Nefericiti sunt importatorii si cei cu rate in valuta

Recordul negativ aduce un val de scumpiri la toate bunurile din import. Cursul mai mare scumpeşte şi ratele plătite în euro, telefonia mobilă şi biletele de avion. Grav este că leul va continua să se prăbuşească, spun analiştii.

Radu Soviani, analist economic: Previziunea mea este aceeaşi ca şi pentru anul trecut, între 4,8 şi 5 lei pentru un euro, la final de an.

Euro a început să crească încă de la începutul anului. În urmă cu două săptămâni, a ajuns la recordul de 4 lei şi 67 de bani, pentru ca săptămâna trecută să se încheie cu un alt record, 4 lei şi 69 de bani.