Elveția a prelungit restricția privind numărul permiselor de muncă pentru români şi bulgari, de pe 1 iunie până pe 31 mai anul viitor. Între 1 iunie 2018 și 31 mai 2019, un număr de 996 de permise de muncă pot fi eliberate migranților bulgari și români.

Libera circulație a cetățenilor din Bulgaria și România a intrat în vigoare în iunie 2016. Cu toate acestea, există o opțiune de limitare a numărului de permise de muncă eliberate în fiecare an, dacă aceasta este în favoarea forței de muncă locale.

Articolul continua dupa recomandari

Ca și anul trecut, guvernul elvețian este îngrijorat în mod deosebit că o mare parte din muncitorii din ambele țări ocupă locuri de muncă sezoniere într-un sector cu rate ale șomajului peste medie. Între 2016 și 2017, imediat după introducerea liberei circulații a persoanelor, migrația netă din Bulgaria și România a crescut de mai mult de două ori pe fondul unui declin al migrației din alte țări ale UE.

Elveția a activat o astfel de clauză de salvgardare pentru prima dată în 2012 pentru a limita numărul de sosiri din noile state membre ale Uniunii Europene. Berna a decis, de asemenea, să extindă clauza la toți membrii blocului, dar a fost criticată puternic de Bruxelles.

De atunci, restricțiile nu pot fi aplicate statelor membre care au aderat înainte de 2004.