8 Martie este ziua cu cele mai mari vânzări de flori din an şi, de departe, cei mai căutaţi sunt trandafirii.  Florile din milioanele de buchete primite de românce vin din Olanda, unul dintre cei mai mari producători de pe glob. Doar anul trecut, am adus de aici, aproape 60 de milioane de fire de trandafiri. În exclusivitate, Observator vă prezintă drumul până în România. Pentru asta am fost pe Wall Street-ul florilor. Importatorii care ajung, în această perioadă, la cea mai mare bursă de acest tip din lume, spun că este...  "Crăciunul florilor".

80% din florile de pe piața din România provin din străinătate, iar cele mai multe sunt aduse din Olanda. Am fost astfel la Amsterdam, la cea mai mare bursă de flori din lume, să refacem împreună traseul florilor, din Olanda, până în România.

Articolul continua dupa recomandari

La ”Wall Street-ul florilor”

Concentrare, pasiune, rapiditate: în hala principală din Aalsmeer, un orăşel aflat la 8 kilometri de Amsterdam, nimeni nu stă! Aici este epicentrul operațiunilor mondiale cu flori, locul în care se dă ora exactă pe o piață pe cât de colorată, pe atât de complicată. 

Bursa Royal FloraHolland este Wall Street-ul florilor, este creierul operațiunilor de tranzacționare a florilor la nivel mondial, pentru că aici se tranzacționează aproximativ 40% din totalul florilor care se vând în întreaga lume. Oamenii vin foarte bine pregătiți aici, de la primele ore ale dimineții, de la 6.00, pentru că trebuie să cumpere rapid. Ei au la dispoziție doar 5 secunde ca să dea OK pentru o tranzacție.

Sala mare a bursei de flori din OlandaVezi 13 imagini în Galerie

Traderi la bursa de flori din OlandaVezi 13 imagini în Galerie

Sunt, așadar, doar 5 secunde pentru fiecare lot de flori pus în vânzare. O reacție prea rapidă te poate băga în faliment, una prea târzie te face să pierzi o afacere bună. Așa că trebuie să cunoști extrem de bine florile, ca să știi câți bani merită să licitezi.

”Licitația durează cam două ore și asta pentru că florile sunt un produs proaspăt, care trebuie vândut foarte repede pentru a fi exportat cât mai rapid posibil. De asemenea, dacă aduni laolaltă toți cumpărătorii într-un singur loc în același timp, poți menține prețul ridicat, ceea ce, desigur, este un lucru bun pentru producătorii noștri”, explică David Howes Smith, consilier de comunicare la Bursa Royal FloraHolland.

Tranzacții uriașe

Bursa Royal FloraHolland este o cooperativă care aduce laolaltă peste 4000 de producători locali care alimentează în mod constant piața cu flori proaspete. Nu mai puțin de 30.000 de soiuri de plante se vând pe bursa olandeză. Totul se întâmplă contracronometru în una dintre cele mai mari clădiri din lume. 

”Zilnic, aici se desfășoară 120 de mii de tranzacții. În medie, asta înseamnă cam 30 de milioane de flori zilnic, flori și ghivece cu plante”, dezvăluie David Howes Smith.

La bursa din Aalsmeer este un furnicar continuu mai ales în aceste zile, când vânzările ating cifre record.

10 camioane de flori către România

Un lot de trandafiri superbi a fost cumpărat de un comerciant din România și trebuie să ajungă la București până pe 8 martie. De asta a avut deja grijă un exportator olandez, conectat la infrastructura bursei. După ce sunt licitate, florile sunt transferate direct în depozitele sale.

”Aici se ambalează florile pentru a fi trimise în România. Aproximativ 10 camoane sunt pentru 1 martie și tot așa, 10 camioane, de 8 martie. Cred că, dacă mă gândesc bine, 1 și 8 martie împreună ar putea însemna în jur de 1 milion de Euro doar în ceea ce privește exportul de la firma noastră către România”, spune Rubinca Boita, reprezentantul exportatorului Hilverda de Boer.

Ambalarea trandafirilor pentru România la o firmă olandezăVezi 13 imagini în Galerie

Doar anul trecut, ţara noastră a importat flori în valoare de peste 51 de milioane de euro. Piaţa este dominată categoric de Olanda, care a trimis la noi, de exemplu, aproape 60 de milioane de fire de trandafiri doar în 2018.

Ultimul pas înainte de transport este ambalarea. Și, după 48 de ore, TIR-ul încărcat cu flori din Olanda a sosit la depozitele unei mari rețele de florării din România.

TIR care aduce flori din Olanda în RomâniaVezi 13 imagini în Galerie

Camioanele au început să sosească încă de la începutul săptămânii, pentru ca florile să ajungă pe 8 martie la milioane de femei din toată ţara. 

8 martie, ”Crăciunul florilor”

Adrian Ciucur deţine una dintre cele mai mari companii importatoare de flori din România. În aceste zile intense, a fost prezent non-stop în depozite. 

”8 martie înseamnă ziua cu vânzările cele mai mari din întreaga perioadă anului, este echivalentul Crăciunului pentru business-ul de distribuție de jucării. Pentru un distribuitor de flori, dacă ratăm momentul 8 martie, ratăm financiar întreg sezonul”, declară Adrian Ciucur.

Asta, mai ales că anul acesta cererea a crescut cu 25%. Comenzile se fac din timp, iar preţul se poate majora chiar şi de patru ori până la cumpărătorul final, din cauza taxelor de transport şi a comisioanelor. Şi astfel, un fir de trandafir care la bursa din Aalsmeer se vinde cu 50 de eurocenţi ajunge să coste circa 10 lei la noi.

Buchet de trandafiri de 8 martieVezi 13 imagini în Galerie

Și, după câteva zile de muncă asiduă și contracronometru, florile ajung, în sfârșit, acolo unde trebuie, în florării. Anul acesta, de 8 martie, un buchet s-a vândut cu un preț mediu cuprins între 150 și 200 de lei.

”Pentru acest 8 martie recomandăm lumea roz a mămicilor, florile precum frezia roz, trandafirul roz, zambilele roz, exprimă delicatețea”, spune Lorena Negru, decorator floral.

Aşadar drumul florilor început în Olanda cu câteva zile înainte de 8 martie se termină la fix în această zi de sărbătoare cu un buchet de flori, un buchet pe care vi-l ofer cu mare drag din partea mea şi a echipei Observator.