În plin sezon estival, mulți români se bucură deja de concediul de odihnă sau și-au plănuit vacanțele. Mai exact, opt din zece români se vor bucura de o vacanță relaxantă anul acesta, iar bugetul mediu alocat a crescut cu aproape 200 de lei față de anul precedent.

Potrivit unui studiu realizat de iSense Solutions și preluat de Gândul, 82% dintre români și-au plănuit o vacanță în această vară, pentru care sunt dispuși să cheltuiască un buget mediu de 1.853 lei, mai mare decât bugetul mediu de 1.616 lei alocat vacanțelor în anul precedent. Mai mult, 39% dintre respondenți au declarat că preferă o vacanță în afara granițelor și, ca întotdeauna, litoralul grecesc este în topul preferințelor. Însă o vacanță în Grecia costă vara aceasta de la 334 de euro/persoană, în Croaţia de la 418 euro/persoană, în Turcia de la 457 de euro de persoană, în Spania de la 580 euro de persoană, informează Mediafax.

Articolul continua dupa recomandari

Aceste prețuri pot provoca însă dificultăți financiare pentru unele persoane. Din acest motiv, tot mai muți români caută soluții economice pentru a se bucura de un concediu relaxant, fără presiuni financiare prea mari. Iată câteva dintre acestea:

  1. Apelare la surse alternative de finanțare

Numeroase agenții de turism au pus la dispoziție o ofertă variată în ceea ce privește vacanțele, însă achiziționarea unui bilet în plin sezon estival nu este cea mai economică. Cei care nu au reușit să prindă ofertele de tipul „early booking”, dar nu doresc să renunțe la concediu pot alege varianta unui împrumut bancar. De pildă, o soluție ar fi astfel de credite online în valoare de până la 1.500 de lei, adică o mare parte din bugetul mediu alocat de români. Creditul se efectuează rapid online, doar cu buletinul, banii sunt livrați imediat direct în contul bancar, iar rambursarea este flexibilă, menită să acopere posibilitățile fiecăruia.

  1. Vânarea ofertelor promoționale

Cu toate că românii se bucură de cele mai generoase prețuri dacă și-au achiziționat o vacanță cu mult timp în urmă, există totuși câteva alternative pentru cei indeciși: ofertele de tip „last minute”. Cu toate că sunt avantajoase ca preț, acestea presupun achiziționarea unui pachet de vacanță pe ultima sută de metri, însă opțiunile în privința destinațiilor și hotelurilor sunt limitate. Practic, turistul va avea parte doar de locurile care sunt încă disponibile, la un hotel care de regulă nu se află în topul preferințelor. Spre exemplu, o excursie „ultra last minute” în Grecia, care  include 7 nopți de cazare la hotel de trei stele și zborul cu avionul poate porni de la 300 de euro/persoană, un preț mai mic ca în oferta inițială.

  1. Cazare direct la reședințele localnicilor

Persoanele cu spirit aventuros pot renunța la prețurile excesive ale unui hotel în schimbul unor experiențe unice, cazându-se direct în reședințele localnicilor. Numeroase servicii online precum couchsurfing.com au rolul de a conecta călătorii cu localnicii dispuși să îi cazeze, în schimbul unor prețuri modice sau uneori chiar gratuit. În urma unor discuții îndelungate online și ghidat de referințele oferite de alți călători, utilizatorul poate alege persoana la care dorește să se cazeze și poate stabili toate detaliile înainte de sosire. Această experiență va ajuta călătorul să se familiarizeze cu o cultură nouă și să creeze noi relații de prietenie. Însă, având la bază o primă interacțiune exclusiv online, va fi nevoie de un spirit de aventură bine dezvoltat.

În funcție de preferințe, oricine se poate bucura vara aceasta de o vacanță relaxantă după un an încărcat, fie că și-a plănuit deja vacanța sau cântărește una dintre aceste opțiuni economice.