Te-ai hotarat sa cumperi o afacare si deja ai pe lista scurta trei variante care ti se par excelente? Inainte sa iei o hotarare in privinta businessului in care o sa-ti pui la bataie banii, ar fi indicat sa analizezi cu foarte mare atentie toate optiunile.

Iata ce trebuie sa faci daca vrei sa-ti investesti corect banii, astfel incat sa nu existe niciun risc pentru tine.

Articolul continua dupa recomandari

Verifica firmele pe care vrei sa le cumperi

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci, obligatoriu, este sa apelezi la serviciile unei companii specializate pe verificarea altor firme. O astfel de companie se foloseste de foarte multe date colectate din surse oficiale, cum ar fi ministerul Finantelor, Arhiva Electronica de Garantii Reale Imobiliare sau Registrul Comertului, ca sa-ti faca radiografia completa a unei firme. O companie axata pe verificarea altor firme iti va arata, printre altele, daca afacerile de care esti interesat au datorii, daca sunt implicate in procese sau daca fluxul de numerar este unul pozitiv. Daca nu stii cum sa gasesti o companie care „controleaza” firmele din Romania, iti spunem noi: foloseste de un motor de cautare si scrie „verificare CUI”. O alta varianta ar fi sa mergi direct pe recomandarea noastra si sa lucrezi cu Termene.ro, un portal care monitorizeaza si verifica activitatea financiara si juridica a tuturor firmelor din tara.

Da-te drept client

Testeaza, asa cum ar face-o un client obisnuit, fiecare dintre afacerile in care esti interesat sa investesti. Viziteaza sediile centrale si/sau punctele de lucru ale firmelor in cauza si observa cum arata din exterior. Apoi, intra in fiecare locatie si fii atent la ceea ce se intampla in interior. Daca, de exemplu, te afli intr-un magazin de produse cosmetice, pune-ti urmatoarele intrebari: „Este ordine si curatenie in locatie?”, „Cati potentiali clienti se afla in magazin?”, „Exista suficienti angajati?”, „Le sunt angajatii din magazin utili clientilor?” si „Angajatii din magazin se comporta frumos cu clientii?”. Daca toate lucrurile par in regula, o idee buna ar fi sa vizitezi si un alt punct de lucru, in cazul in care firma respectiva are mai multe magazine de produse cosmetice. In eventualitate in care totul este bine si in celalalt punct de lucru, inseamna ca merita sa iei in considerare serios sa faci o investitie in firma in cauza. Alfel, e cazul sa-ti pui niste semne de intrebare.