E perioada în care milioane de români îşi fac calcule. Avem un nou indice în funcţie de care sunt stabilite dobânzile la creditele în lei. Dar analiştii spun că important este să încercăm să achităm anticipat datoriile. Rate mai mici sau perioadă mai scurtă de rambursare? Cine alege varianta potrivită, scapă mai repede de împrumuturi şi cu eforturi mai mici. Iată câţiva paşi esenţiali după care vă puteţi ghida bugetul.

Primul pas pe care îl face un client chibzuit este să dea un avans cât mai mare pentru un credit luat de la bancă pe termen lung, spun analiştii.

Articolul continua dupa recomandari

Platiţi mai multe rate la început şi scăpaţi de credit mai repede

Pentru Prima Casă avansul este mai mic, aşa că se poate apela la un alt truc. 

În cazul unui credit Prima Casă luat pe 30 de ani, dacă la început veţi plăti trei rate în loc de una, veţi avea parte de o reducere a perioadei de aproximativ un an.

În cazul în care veţi plăti patru rate, perioada se va reduce cu un an şi două luni. Aşadar, totul depinde de câţi bani plătiţi în avans. Atenţie, trebuie să cereţi reducerea perioadei! 

Adrian Cuculis, avocat: Se face cererea de rambursare anticipată şi nu vom plăti atât principalul, cât şi dobânda, ci vom plăti, efectiv, cât a mai rămas de plătit din creditul respectiv, fără să se adauge dobânda respectivă

Aşadar, trebuie să vă gândiţi clar dacă vreţi să plătiţi o sumă mai mică lunar sau să achitaţi creditul într-o perioadă mai scurtă. 

Alegeţi cu grijă varianta aleasă, indiferent de valoarea creditului

Cine nu a cântărit bine variantele, a ajuns să regrete în doar câţiva ani. Mai ales cei care au luat credite cu dobânzi variabile, care s-au dublat sau chiar s-au triplat. 

Matei Petrică, clientul unei bănci: Gândiţi-vă că am luat 32 de mii de euro şi eu am rambursat 30.000 după zece ani. Timp de zece ani ei au mai încasat de la mine cel puţin 20.000 de euro. În zece ani, s-a plătit undeva la 20 şi ceva de mii de euro, iar creditul mi s-a scăzut cu doar două mii de euro 

Dacă nu vă gândiţi la rambursare anticipată, există întotdeauna planul doi: cereţi scadenţar cu rate descrescătoare, recomandă finzoom.ro. 

Irina Chiţu, analist financiar finzoom.ro: Prima rată este mai mare la ratele descrescătoare, dar până la sfârşitul perioadei plătim mai puţine dobânzi şi comisioane către bancă, deoarece soldul creditului scade mai repede

Comparaţi ofertele băncilor, înainte să alegeţi un credit

A treia regulă de aur este să comparaţi întotdeauna ofertele băncilor, pentru a economisi timp şi bani. Puteţi compara online ofertele la credite ale băncilor

Din această lună, creditele noi, luate în lei, se calculează după un nou indice, care înlocuieşte Roborul şi care ar scădea ratele lunare.

Este şi motivul pentru care mulţi se gândesc la refinanţări, dar asta înseamnă costuri în plus şi de mii de lei.

Deocamdată, Ministerul Finanţelor se gândeşte la o variantă pentru reducerea acestor cheltuieli.