Gestionarea cheltuielilor lunare pentru un cuplu de tineri la începutul carierei poate fi o adevărată provocare în Republica Moldova.

Republica Moldova este țara cu cel mai scăzut nivel de trai din Europa, spun cifrele unui studiu anual realizat de The Legatum Institute și citat de Independent.md. Pentru cuplurile tinere, care au intrat recent pe piața muncii, echilibrarea veniturilor cu cheltuielile poate deveni uneori o sarcină imposibilă, din cauza veniturilor mici.

Articolul continua dupa recomandari

Cum se împart veniturile lunar și pe ce se cheltuie cei mai mulți bani

Pentru a avea un trai decent, un cuplu de tineri moldoveni trebuie să aibă venituri lunare de peste 18 mii de lei, arăta un infografic realizat de budgetstories.md.

Potrivit acestui infografic, cea mai mare parte din veniturile tinerilor moldoveni se duce pe alimente (aproape jumătate din venituri) şi pe chirie (circa un sfert din salarii). Restul banilor merg, în ordinea procentului din venit alocat lor, spre produse nealimentare, servicii de întreținere, cheltuieli de transport și pe ultimele locuri - mese în oraș și economii.

Deși luându-se în calcul nivelul prețurilor din Republica Moldova, experții au calculat că un cuplu de tineri ar avea nevoie de 18 mii de lei, pe lună, veniturile sunt mult mai mici decât atât, Statisticile arată că salariul mediu este jumătate cât au calculat experții că ar fi necesar pentru un trai decent - 4.600 de lei, deci un cuplu ar câștiga puțin peste 9.000 de lei. Mai mult decât atât, potrivit Biroului Național de Statistică, cheltuielile medii lunare de consum ale unui moldovean au fost în trimestrul doi al anului curent cu 8% mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru a face față cheltuielilor, care întrec în unele luni nivelul veniturilor, există diverse variante de împrumuturi mici, până la salariu. Asemenea credite online, rapide și prin care se poate intra în posesia banilor într-un timp foarte scurt a devenit o soluție tot mai utilizată de tinerii moldoveni depășiți de cheltuielile lunare.

Unde lucrează cei mai mulți moldoveni

Cei mai mulți moldoveni lucrează în agricultură, silvicultură și pescuit: 480.000 cetățeni, arată datele Biroului de Statistică, urmați de cei care lucrează în sectorul public, peste 231.000 persoane, iar pe locul 3 se află comerțul, hotelurile și restaurantele cu aproape 198.000 persoane care activează în domeniu. În industrie lucrează 153.000 de persoane, iar în  construcții, 78.500.

Tot mai mulți tineri din Republica Moldova, descurajați de salariile mici din țara natală, aleg calea Occidentului. Aproximativ 22% din cetățenii Republicii Moldova muncesc în străinătate, procent ce plasează țara după Bosnia și Herțegovina, Albania, Macedonia și Muntenegru într-un top al țărilor care au cei mai mulți cetățeni plecați din țară. Destinațiile pentru migranții moldoveni sunt Rusia, România, Ucraina, Italia, Germania sau Marea Britanie.

Tinerii moldoveni se confruntă cu mai multe provocări când vine vorba despre gestionarea banilor, însă datele arată că veniturile au crescut totuși, în ultimul an, iar șomajul este în scădere, semne că perspectivele ar putea fi unele îmbucurătoare.

Sursa foto: WAYHOME studio/Shutterstock