Centrala termică reprezintă o instalație ce furnizează căldură și apă caldă, pe care le distribuie în diferite puncte de consum, fie din aceeași locuință, fie din locuințe diferite. În funcție de capacitatea ei și de scopul pentru care a fost construită, există centrale independente, a căror popularitate a crescut în ultimul deceniu, dar și centrale menite să furnizeze confort termic unui întreg cartier de oraș. În cazul din urmă, putem vorbi despre încălzirea centrală, care este controlată de furnizori autorizați.

Punctul nostru de interes se concentrează pe centralele termice private, cele pe care oamenii aleg să le monteze în propria locuință, pentru a avea control deplin asupra consumului de căldură și apă caldă.

Articolul continua dupa recomandari

Modul lor de funcționare depinde, în principal, de combustibilul pe care îl utilizează și presupune arderea acestuia pentru obținerea căldurii, care este trimisă printr-un sistem de conducte în aparatele de căldură ale locuinței.

Înainte de a achiziționa o centrală termică pentru casa ta, trebuie să știi câteva lucruri despre tipul acestora, despre dimensiuni și felul în care se întrețin.

Tipuri de centrale

Centrale pe gaz

Deși achiziția este una destul de costisitoare, se dovedește a fi economică pe termen lung, deoarece necesită un consum mic de combustibil, în comparație cu celelalte tipuri de centrale. Prezintă dimensiuni reduse, fiind potrivită pentru apartamente, iar întreținerea și curățarea sunt ușoare.

Centrale electrice

Încălzesc locuința rapid și sunt la fel de ușor de folosit precum cele pe gaz. Dimensiunile permit montarea în apartamente. Prețul de achiziție este mai mic decât cel al centralelor pe gaz, însă costurile de consum sunt mai ridicate, ceea ce îți poate afecta buzunarul pe termen lung. Cu toate acestea, sunt simplu de folosit și la fel de ușor de întreținut.

Centrale pe lemn/cărbune

Avantajul este independența față de furnizori. Ești propriul tău stăpân, îți cumperi combustibilul de unde vrei și cât vrei. Sunt foarte rezistente și au viață îndelungată. Din păcate, dimensiunile mari nu le permit amplasarea în apartamente de bloc, deoarece acestea necesită o cameră a lor. De asemenea, necesită mai mult efort pentru întreținere și curățare. Sunt cele mai potrivite pentru casele la curte.

Centrale pe peleți

Sistemul acestora este similar cu cel al centralelor pe lemn, dar alegerea peleților este mai avantajoasă pentru că, spre deosebire de lemn, au o putere calorică mult mai mare, iar diferența de preț nu este sesizabilă. În plus, peleții sunt eco-friendly, emisiile rezultate din arderea lor sunt extrem de mici, cenușa acestora se poate folosi chiar ca îngrășământ. Ca și centrala pe lemne, este de dimensiuni mari și necesită curățare regulată, deci nu poate fi montată într-un apartament.

Odată ce ai ales tipul de centrală termică potrivită locuinței tale, este necesar să te informezi cu privire la metodele de montare și de întreținere, pentru ca aceasta să aibă o viață lungă, lipsită de incidente. Un service pentru centrale termice Berluni te poate scăpa de aceste griji, specialiștii recomandând serviciile complete de montaj și mentenanță. Utilizând arderea de combustibil pentru obținerea căldurii și funcționând sub presiune, centralele nu pot fi montate de oricine. Este nevoie de oameni calificați, angajați de firme autorizate.

Diferenta dintre service și reparații centrale termice

Service-ul de centrale termice presupune servicii de verificare, cum este VTP-ul (Verificare Tehnică Periodică), care se realizează o dată la 2 ani, mentenanță și rezolvarea defecțiunilor minore.

Reparațiile de centrale termice sunt serviciile oferite pentru daune serioase, pentru acele probleme de amplitudini mari, la care se ajunge de obicei din neglijență sau din refuzul de a apela la profesioniști.

Prin urmare, service-ul te poate ajuta să nu ajungi la reparații pentru centrala termică din casa ta, oferindu-ți ajustări și direcții de întreținere.