Felul în care folosești banii pe care îi câștigi poate spune foarte multe despre tine și personalitatea ta. Acest lucru se vede, în special, atunci când obții un surplus la venituri. Fiecare persoană are anumite tipare de cheltuire a banilor în plus: unii îi cheltuiesc preponderent pe vicii și distracție, alții călătoresc sau îi investesc în casă sau mașină. Un procent mult mai mic economisește în România, în raport cu media europeană.

Sunt puțini oamenii care economisesc bani lună de lună. Majoritatea oamenilor trăiesc de la un salariu la altul, cheltuind mereu tot ce câștigă. Să dezvolți o bună disciplină financiară nu înseamnă să devii zgârcit, ci să știi să prioritizezi. O persoană economă nu își refuză toate plăcerile, ci doar pe cele pe care știe că nu și le permite. Însă tocmai acest comportament îi permite să ducă o viață stabilă și, pe măsură ce trece timpul, să acumuleze resurse și să își permită tot mai multe lucruri.

Articolul continua dupa recomandari

Planificarea bugetului

Economisirea nu are nicio legătură cu nivelul veniturilor. Indiferent cât de mici sunt veniturile tale, mereu poți economisi. Important este procentul; cât ești dispus să pui deoparte lună de lună, pentru viitorul tău? Ca să poți să decizi cât ar trebui să economisești trebuie, în primul rând, să știi cât câștigi. Poți folosi un calculator salariu 2018 ca să determini exact care este salariul brut, net și ce taxe plătești.

Ca să îți poți planifica eficient cheltuielile, trebuie să știi exact ce venit ai. Unele persoane mai au și alte venituri, pe lângă salariu, care vor trebui luate în calcul când se stabilește bugetul de cheltuieli. În mod normal, ar trebui să alocăm maximum 50% din venituri pentru necesități, 30% pentru cheltuieli diverse și cel puțin 20% pentru economisire, conform TIAA.

Chiar dacă nu poți pune deoparte 20% din venituri, asta nu înseamnă că ar trebui să renunți. E foarte important să găsești un echilibru, chiar dacă asta înseamnă să reduci procentul pe care îl economisești. Mai bine economisești puțin, dar constant, decât sume mai mari, dar rare.

Amânarea satisfacției

Cu toții privim economisirea ca pe o formă de sacrificiu. Trebui să îți refuzi mici plăceri și distracții, lucru care poate deveni frustrant, în special dacă nu ești obișnuit cu asta. Însă ce se pierde din vedere e motivul; îți refuzi plăceri în prezent ca să te poți bucura de ele în viitor. Oamenilor le este foarte greu să amâne gratificația; dacă vrem un lucru, îl vrem acum, indiferent dacă va trebui să plătim în plus pentru asta.

Acest mod de a privi lucrurile te costă mult mai mult decât crezi. Dacă nu îți formezi o disciplină a răbdării, vei plăti mai mult pentru tot ce cumperi, fie că e vorba de alimente, haine, concedii și orice altceva. Să presupunem, de exemplu, că vrei să cumperi un televizor nou. Te uiți pe internet și găsești modelul preferat la suma ipotetică de 1000 de lei, dar livrarea se face abia peste 30 de zile. Ulterior, ajungi în magazin, unde vezi același model, dar la prețul de 1200 de lei. Ce alegi? Plătești mai mult, dar te bucuri de bunul cumpărat pe loc sau plătești mai puțin, dar aștepți o lună?

Satisfacția instantanee costă destul de mult și se pare că foarte mulți oameni sunt dispuși să plătească prețul, însă numai pentru că nu știu care este de fapt acesta. Toate cheltuielile noastre au un cost de oportunitate. Fiecare cheltuială inutilă pe care o faci în prezent este o sumă de bani pe care nu o vei avea în viitor.

Primul pas către o viață prosperă pornește de la economisire. Însă nu suma pe care o pui deoparte contează, ci disciplina pe care ți-o formezi. Câștigul adevărat este disciplina ta financiară, care va fi singura care te va ajuta atunci când te vei confrunta cu probleme dificile. Dacă te obișnuiești să fii mereu chibzuit și rezervat cu banii tăi, vei lua decizii financiare mai bune și vei avea cheltuieli mai mici. Numai așa vei putea trăi o viață stabilă și lipsită de griji.

Sursă foto: Shutterstock