Chiar daca ai multe optiuni, sa alegi culorile pentru dormitoare moderne ar putea deveni „floare la ureche”, daca ai avea in vedere cateva aspecte. 60/30/10 este o regula de respectat - 60% reprezinta culoarea dominanta (cea de pe pereti), 30% reprezinta culoarea secundara (cea a mobilei si a parchetului), iar 10% inseamna culoarea-accent (cea a decoratiunilor).

Desi pentru pereti este de preferat sa folosesti tonuri cat mai deschise, aceasta nu trebuie sa fie o regula daca vrei ca spatiul sa fie creativ. Insa in dormitor este bine sa optezi pentru nuante relaxante de verde, bleu, lila, roz, bej si sa eviti culorile puternice (rosu, oranj).

Articolul continua dupa recomandari

Un avantaj de a vopsi peretii in culori neutre este ca vei putea schimba oricand aspectul in dormitoare moderne fara sa iti faci griji ca mobila sau decoratiunile alese nu vor corespunde cu nuanta camerei.

Insa nu te feri sa folosesti contraste puternice. Poti alege sa vopsesti unul dintre peretii  dormitorului cu o culoare puternica, chiar si cu negru daca in camera patrunde multa lumina naturala, iar apoi sa construiesti decorul in jurul acesteia.

Nu orice culoare este recomandata pentru decorarea dormitorului

Orice camera mare permite utilizarea unei game largi de culori, dar pentru dormitoare moderne cromatica trebuie selectata foarte atent. Este recomandat sa te incadrezi in trei categorii principale:

-          un pastel de nuante diferite

-          nuantele si tonurile care deriva din maro

-          albastru si verde

Rosul, portocaliul si galbenul sunt culori care tonifica si confera energie. Cu toate acestea, pe suprafete mari, ele iti pot perturba relaxarea.

Albastrul este considerat cel mai linistitor, dar daca decorezi intregul dormitor cu aceasta culoare, poate deveni iritanta. Prin urmare, ar trebui “diluata” cu ceva neutru, cum ar fi albul, sau cu o culoare inchisa, de exemplu maro.

Daca folosesti nuante deschise ca baza, decorul poate fi atat luminos, cat si sobru. In primul caz, poti folosi un mix de alb si bej pentru culoarea principala si auxiliar galben sau verde.

De asemenea, dormitorul poate fi decorat intr-o gama bogata sau contrastanta de culori. In acest caz, nuantele neutre (alb sau bej) ar trebui utilizate doar pentru echilibrarea cromatica.

Este foarte important ca in dormitor sa integrezi si plante naturale printre obiectele de decor. In 2019, plantele vor constitui un trend in materie de amenajare, insa realmente ele nu se demodeaza niciodata. In plus, plantele nu au doar rol estetic, ci pot completa eficient cromatica spatiului si vor improspata atmosfera.

Dimensiunea camerei determina stilul de amenajare

Chiar daca preferi decorul opulent, cu materiale pretioase si culori-statement, intr-un dormitor mic este putin probabil sa obtii un efect placut folosind astfel de combinatii. Dimensiunea spatiului influenteaza destul de mult linia de design, astfel ca este important sa adaptezi stilul de amenajare la suprafata incaperii.

De asemenea, intr-o camera mica probabil ca nu va patrunde multa lumina naturala, ceea ce influenteaza alegerea culorilor. Nu este recomandat sa folosesti nuante reci si foarte inchise in spatii mici, pentru ca incaperea va parea mai mica decat este.

Intr-un dormitor mic este recomandat sa alegi culori deschise si derivate ale acestora si sa „spargi” monotonia decorului cu culori-accent, care pot fi oricat de stridente. Intr-un dormitor mare poti merge pe combinatii mai indraznete de tipul alb-negru-rosu, negru-auriu, gri-verde-mov, roz-oranj sau roz-lime.

Pentru a crea contraste, foloseste finisaje cu diferite texturi. De exemplu, pe un perete simplu, neted, alb, aplica fasii de tapet cu imprimeu alb-negru.

Dimensiunea camerei este importanta si cand alegi obiectele de decor. Un pat mare va ocupa mult spatiu, asa ca este esential sa contina spatii de depozitare dedesubt, pentru a evita supraaglomerarea dormitorului cand completezi decorul in jurul patului.

Indiferent de stilul de amenajare ales pentru dormitor, important este ca spatiul sa fie in acord cu maniera in care te destinzi si sa nu faci compromisuri cand vine vorba de propria relaxare.