Alegerea anvelopelor nu este o treabă ușoară, de aceea necesită o atenție deosebită. Știați, spre exemplu, că anvelopele potrivite vă pot ajuta să reduceți consumul de carburant chiar și cu 20% sau că pot influența nivelul de zgomot?

Care sunt avantajele anvelopelor de calitate?

Articolul continua dupa recomandari

Multe dintre probleme pot fi rezolvate dacă alegem produse din gama premium: cauciucuri Michelin, Continental, Bridgestone, Dunlop, Pirelli sau Goodyear. Consumer Reports și TireRack, două organizații care se ocupă cu analize profesioniste în acest domeniu, ne recomandă, din multitudinea de produse, să alegem cauciucuri Michelin. Care sunt argumentele? Specialiștii producătorului francez de anvelope au dezvoltat o serie de tehnologii care ne ajută în drumurile zilnice. De exemplu, pe banda de rulare a anvelopei s-a aplicat o formă din siliciu.

Devin astfel mai ușoare, produc mai puțină căldură și, implicit, se reduce consumul de carburant. Iar spațiul de frânare este mult mai mic. Aceste amănunte nu sunt valabile doar la anvelopele noi, ci și la cele uzate. Și la capitolul rezistență se adună puncte importante pentru că anvelopele pot rula chiar și 90.000 de kilometri. În plus, francezii au gândit și o gamă variată: cauciucuri Michelin iarnă, cauciucuri Michelin all season, cauciucuri Michelin vara.

Și totuși, la ce trebuie să avem grijă când ne „încălțăm mașina”?

ANVELOPELE DE SEZON

- Anvelopele de iarnă sunt produse astfel încât să facă față condițiilor caracteristice anotimpului rece. Cauciucul benzii de rulare rămâne moale și flexibil, asigurând o aderență mai bună și o distanță mai mică de frânare.

- Cauciucurile de vară oferă o siguranță sporită, în timpul acestui anotimp, mai ales când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius. Nivelul ridicat de aderență ajută mașina să nu patineze, iar toată forța motorului este pusă în valoare.

- Anvelopele „all season” sunt un soi de hibrid între anvelopele de vară și cele de iarnă. Se consideră că pot fi folosite în ambele anotimpuri, dar nu este decât o soluție de compromis, pe termen scurt, puțin eficientă.

 

DIMENSIUNILE ANVELOPELOR

Fiecare mașină are omologate doar câteva dimensiuni de anvelope, care sunt trecute în Cartea sa de Identitate. Dacă nu le respecți, vei avea probleme la inspecția ITP sau la un control RAR, și riști să rămâi fără dreptul de a circula cu mașina, pe o anumită perioadă.

DIAMETRUL JANTEI

Trebuie să fie același cu al anvelopelor. Cu siguranță nu o să poți monta o anvelopă mai lată pe o jantă mai îngustă. Dimensiunile le găsești în cartea tehnică a automobilului.

STILUL TĂU DE CONDUS

Manevrabilitate bună, frânare de excepție, randament kilometric, adaptabilitate în funcție de traseu, consum redus de carburant? Nicio anvelopă nu întrunește toate aceste calități, de aceea este important să-ți cumperi produsul care se adaptează cel mai bine modului tău de șofat.

DRUMURILE PE CARE CIRCULI

Există mai multe categorii de cauciucuri, cum ar fi cele pentru șosea, pentru teren cu noroi și pentru traseu accidentat. Poți alege anvelopele în funcție de ce drumuri ai de făcut în marea majoritate a timpului.

Înainte să îți alegi anvelopele este bine să apelezi la ajutorul unui specialist pentru a găsi cea mai bună soluție. De asemenea, montajul se va face doar într-o unitate specializată și autorizată.