Cum să îţi pui pe picioare propria afacere fără să te împrumuţi? Ei bine, pe internet există oameni generoşi care finanţează speranţe. Metoda se numeşte crowdfunding şi prinde tot mai mult teren şi în România. Zeci de tineri şi-au împlinit visul de a deveni patroni cu banii altora. Iată cum funcţionează!

Populară în străinătate, metoda numită crowdfunding, adică atragere de finanţare online, din donaţii de la prieteni sau necunoscuţi, începe să fie folosită şi în România. Oricine are o idee bună şi vrea să devină antreprenor poate apela la această variantă în loc să se împrumute pentru investiţia iniţială.

Articolul continua dupa recomandari

ADINA CRETU, managerul unei platforme de crowdfunding: Un viitor antreprenor poate să se uite la crowdfunding ca la un instrument de vânzare în avans. El îşi va finanţa, practic, afacerea prin banii pe care îi obţine dinainte, de la viitorii lui clienţi.

Crowdfundingul funcţionează exact ca un magazin online, unde vânzătorul îşi prezintă oferta, iar clientul îşi poate alege produsul. Va urca un filmuleţ de prezentare în care să le arate oamenilor produsul, dar şi un mesaj personal din partea viitorului antreprenor, ca să îi convingă. Apoi va spune povestea.

Sunt câteva site-uri şi în România care oferă astfel de servicii. După ce şi-a ales platforma pe care vrea să îşi înscrie ideea, antreprenorul trebuie să îşi creeze şi un plan al afacerii, o descriere prin care să îi convingă pe ceilalţi de avantajele ideii sale şi să îşi stabilească o ofertă: ce vinde şi la ce cost. Ulterior, trebuie să distribuie peste tot linkul, astfel încât campania de promovare să aibă şanse de reuşită.

Adina şi Ion au reuşit să îşi împlinească visul de a produce şi de a vinde jucării altfel.

ALICE FERENTZ, antreprenor: Aveam nevoie de o sumă un pic mai mare ca să începem povestea cu jucăriile, aveam materialele didactice din cursurile noastre, doar că ne trebuia un boost la început ca să putem să dezvoltăm. 7.500 de euro, de asta aveam nevoie ca să avem un punct de pornire.

Banii ajung de la clienţi într-un cont al platformei şi, în final, la antreprenor.

ION NECULAI, antreprenor: Tu zici: asta e ideea mea, arăţi un prototip, oamenilor le place sau nu prototipul ăla şi zic: da, vreau şi eu. Şi atunci tu ştii dacă, atunci când ţi-ai încheiat campania, ai un număr suficient de comenzi pentru a putea să livrezi ceea ce ei au cerut.

Nu orice idee primeşte finanţare. În trei ani, pe o platformă de crowdfunding din România, doar 19 afaceri din 39 au avut succes. Dacă în prima săptămână de promovare antreprenorul nu strânge măcar 30% din fondurile de care are nevoie, campania eşuează, iar sustiţinătorii îşi primesc banii înapoi.

ADINA CRETU, managerul unei platforme de crowdfunding: Trebuie să fie o idee inovatoare, care să aducă ceva nou faţă de ceea ce există pe piaţă. Au mai multe şanse campaniile care sunt din zona de produse, decât cele din zona de servicii.

MARIUS TARAN, antreprenor: Eu am avut nevoie de 2.500 de euro pentru a putea lansa comanda la fabrică, deoarece exista o cantitate minimă. Momentan, magazinul online are undeva între 150 şi 200 de comenzi pe lună.

Dacă în Statele Unite ale Americii s-au finanţat afaceri chiar şi cu milioane de dolari prin crowdfunding, în România cea mai mare sumă strânsă de un antreprenor a fost de 31 de mii de euro.