Veşti negre din economie! Euro creşte de la o zi la alta, iar analiştii estimează că în câteva luni ar putea ajunge la pragul de cinci lei. Leul se prăbuşeşte şi în faţa altor monede. Sunt şi alte semne rele pe care le văd experţii. Unii specialişti se tem că într-un an şi jumătate România ar putea intra în recesiune.

Ritmul în care cresc preţurile în România este cel mai accelerat din toată Europa. Plătim mai mult pentru mâncare, electronice, electrocasnice sau carburanţi. Analiştii atrag atenţia şi că salariile au crescut, în multe domenii, artificial, fără a fi susţinute de o productivitate mai mare. Iar toate presiunile se simt pe leu. Pentru prima dată în ultimele luni, euro a ajuns la 4.75 lei. 

Articolul continua dupa recomandari

Un euro are toate şansele să ajungă, până la finalului anului, între 4 lei şi 85 de bani şi chiar până spre 5 lei, avertizeză analiştii ceva mai duri. Pentru o chirie de 500 de euro asta înseamă că vom plăti cu între 55 şi 130 de lei mai mult ca acum, doar din influenţa schimbului valutar. 

O factură de 25 de euro la telefon va fi mai scumpă cu 3 până la 6 lei şi 50 de bani. La pompă, şocul va fi şi mai mare, dacă barilul va ajunge la 70 de dolari.

Litrul de motorină se îndreaptă deja spre 6 lei. Un plin va costa în scurt timp cu 8 lei mai mult. Toate adunate înseamnă costuri în plus pentru fiecare familie şi de câteva sute de lei. 

Dolarul a ajuns la 4 lei şi 34 de bani, cea mai mare valoare din ultimii trei ani, iar francul elveţian la 4 lei şi 38 de bani, cum nu s-a mai întâmplat din 2015. 

Claudiu Cazacu, analist financiar: Ar trebui să ne pregătim pentru vremuri ceva mai aspre şi asta înseamnă prudenţă în estimarea veniturilor şi prudenţă în cheltuieli 

Economiştii fac deja previziuni. În cel mai sumbru scenariu vorbesc despre o recesiune.  

Ciprian Dascălu, economist-şef al unei bănci: Dacă recesiunea vine într-un an, un an şi jumătate, spaţiul fiscal va fi foarte restrâns, vor fi forţaţi să strângă cureaua. Va însemna pierderea locurilor de muncă mai ales în sectoarele cele mai afectate 

Contează şi ce va întâmpla în Europa. 

În jur de 23% din tot ce exportă România ajunge în Germania, unde situaţia economică este delicată. 

Deja, la noi, încep să se vadă probleme în industria prelucrătoare, unde au apărut primele concedieri.

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României: S-ar putea comenzile să nu mai fie pe măsura celor care au fost până acum, să se diminueze, dar sperăm ca măcar prin faptul că nu plătim salarii ca în vest să încercăm să menţinem aceste linii de producţie deschise 

Următorul şoc pentru economia Europei va fi Brexitul. Pe 31 octombrie, Marea Britanie ar trebui să părăsească blocul comunitar.