Sute de mii de români ar putea rămâne pe drumuri. Patronatele avertizează că este nevoie de măsuri urgente pentru a limita efectele economice ale coronavirusului. Specialiştii vorbesc despre cel mai rapid impact economic din ultimele decenii. Turismul, transporturile, comerţul se prăbuşesc după principiul dominoului. În cel mult o săptămână, Guvernul va anunţa cum va sprijini companiile aflate în dificultate.

Hotelurile sunt pustii. Unul din Bucureşti şi altul din Braşov au pus lacătul pe uşă. În Capitală, veniturile hotelierilor au scăzut brusc la jumătate.

Articolul continua dupa recomandari

Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România - Din experienţa mea de 20 și ceva de ani nu am întâlnit aşa ceva. Un impact atât de rapid și atât de puternic n-am mai întâlnit".

Nu mai vin turişti, dar nici nu mai pleacă. Românii îşi anulează vacanţele. Un tour-operator şi-a trimis deja angajaţii acasă.

Nicolae Demetriade, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism - Sunt 2.000 de agenții de turism care prevăd ca nu vor supraviețui. Suntem cea mai afectată zonă din economie

Patronatele cer scutirea de taxe pe salarii, amânarea altor dări şi plata datoriilor statului către operatorii din turism.

Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Germană - Statul nu are încotro, dacă nu vrea să se trezească cu 400.000 de șomeri, n-are încotro.

De frica infectării cu noul virus, oamenii evită să mai ia masa în oraş.

Daniel Mischie, director executiv al unui lanţ de restaurante - Încasările depind de la zonă la zonă: minus între 20 și 70 la sută. Situația este deosebit de grea, gândul nostru e la forța de muncă. Sperăm să nu ajungem la alte măsuri".

Urmează comerţul. Italia, ţara cea mai afectată, este al doilea partener comercial al României. Cu 15 miliarde de euro pe an. 

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României - Impactul va fi destul de dur. Sunt și alte verigi care au de suferit. Trading-ul cu China și ce se întâmplă în Europa. O să vedem că și Germania va fi afectată sau Franța, care e al treilea partener economic al României.

Analiștii au redus deja estimarea de creștere a economiei pentru 2020 de la 3,5% la 3%. 

Nici leul nu stă liniştit. Îngrijorarea de pe pieţele internaţionale, cauzată de coronavirus, pune presiune pe cursul valutar. Analiştii estimează că deprecierea leului va continua, însă euro nu va sări anul acesta peste pragul de 5 lei.