Situaţie disperată pentru românii care au livezi cu cireşi. Un an cu fructe din belşug aduce o mare supărare producătorilor. Marfă multă înseamnă preţ mic. Doar cireşele din import s-au vândut scump precum gramul de aur.

Pe Valea Dâmboviţei, Marius Oncescu are o livadă întinsă pe trei hectare. Ar fi putut fi un an cu belşug. Din cei 300 de cireşi, poate culege în jur de 20 de tone de fructe. Dar se gândeşte serios să lase cireşele să putrezească. Producătorii şi-au făcut calculele şi şi-au dat seama că le-ar vinde la un preţ ridicol. În jur de doi-trei lei kilogramul, adică tot atât cât cheltuie pentru recoltarea lor. 

Articolul continua dupa recomandari

MARIUS ONCESCU - producător:
Forţa de muncă nu prea avem, o facem în familie, mai mult. Dacă găsim, e foarte scumpa, undeva la 1 un leu la recoltat, cu mancare, stropit, undeva la 2 lei.

Piaţa de la noi a fost invadată încă de acum o lună şi jumătate cu marfă de import. S-a vândut şi cu 150 de lei kilogramul. Acum, când s-au copt şi cireşele româneşti, pieţele sunt pline. Iar mulţi producători mici nu sunt uniţi în asociaţii, astfel încât să ajungă să distribuie în hipermarketuri. 

Mulţi au început să vândă într-o piaţa improvizată din Gemenea, iar cei care îşi permit, au dat o fugă şi până în Capitală, unde pot câştiga mai mult. 

La târgurile din Bucureşti, clienţii pofticioşi plătesc de la 8 lei până la 10 lei pentru un kilogram.