Cererea mare pentru locuinţe a dus la creşterea constantă a preţurilor de la începutul anului. Capitala este fruntaşă la scumpiri. Cei cu venituri medii şi mici îşi caută garsoniere şi apartamente cu două camere în sud sau în vest, unde preţurile pornesc de la 50.000 de euro. Asta în timp ce clienţii cu bugete generoase se orientează spre nordul Bucureştiului. Aici, casele şi apartamentele de trei camere se cumpără încă din faza de proiect, la preţuri de peste o sută de mii de euro.

Peste o sută de mii de euro este bugetul pe care trebuie să îl aibă cei care vor să se mute în centrul sau în nordul Capitalei. Metrul pătrat construit în aceste zone a ajuns, în medie, scris la 1.380 de euro, arată o analiză recentă.

Articolul continua dupa recomandari

ALEXANDRU MANEA, dezvoltator imobiliar: Suntem la un nivel ridicat datorită cererii. Avem foarte multe cereri şi, din păcate, dezvoltatorii nu fac faţă la cererea existentă. Ăsta este motivul pentru care se tot construieşte, se tot dezvoltă. Eu văd în următoarea perioadă o aşezare a preţurilor.

După Capitală, Cluj-Napoca a avut cel mai salt al preţurilor în ultimele luni, urmat de Constanţa şi Braşov. Şi timişorenii au plătit mai mult pentru o locuinţă faţă de începutul anului, la mică distanţă de ieşeni care au dat aproximativ o mie de euro pe metrul pătrat util.

ANDREEA PĂUNESCU, reprezentanta unui dezvoltator: Două camere şi trei camere în principal. Cam astea sunt cele mai căutate. În medie, un apartament de două camere- începând cu 52 de mii de euro cu TVA inclus.

După ce îşi aleg zona în care vor să locuiască, românii caută cel mai bun raport calitate-preţ. Finisajele, locul de parcare inclus în costul final, dar şi apropierea faţă de mijloacele de transport în comun sunt avantaje-cheie.

ADRIANA VASILE, reprezentanta unui dezvoltator: Ne întreabă de construcţie, din ce este făcută, din ce sunt făcuţi pereţii, din ce este făcută faţada.

ALEXANDRU MANEA, dezvoltator: Observ că oamenii sunt din ce în ce mai fascinaţi de oferte. Au venit la târg şi caută oferta. Şi avem două oferte foarte frumoase pentru ei. Avem pentru casele din Iancu Nicolae un weekend la Londra.

Una dintre ofertele de la Salonul Imobiliar Bucureşti, deschis şi duminică la Palatul Parlamentului, este accesul gratuit dacă prezentaţi dovada faptului că aţi mers la vot.