Ca să conduci cu succes o afacere, ai nevoie de cunoștințe și experiență, pe care le poți dobândi doar în timp. Atunci când începi o afacere pentru prima dată, e bine să accepți că poți face greșeli, dar și că acestea pot fi prevenite. Lipsa de experiență a unui antreprenor debutant poate fi ameliorată considerabil învățând din greșelile celorlalți.

Iată cele mai comune greșeli ale antreprenorilor aflați la prima afacere, împreună cu soluțiile pentru evitarea lor:

Articolul continua dupa recomandari

1. Prea multe sau prea puține investiții

Adesea, antreprenorii debutanți faci greșeli legate de modul în care cheltuiesc resursele pe care le au la dispoziție. Greșeala merge în ambele direcții: pot cheltui prea mult sau prea puțin. Două perspective sunt frecvent întâlnite, din acest punct de vedere: „cheltuiește ca să câștigi” și „economisește până câștigi”. De fapt, e nevoie să atingi un echilibru între cele două. Problema este să identifici corect atât cheltuielile necesare sau rentabile, cât și modalitățile prin care poți folosi banii eficient, fără să faci risipă.

Ca să eviți să cazi într-o extremă sau alta, nu lua deciziile cu privire la cheltuieli „la cald”. Realizează cât mai curând un plan de afaceri cu un plan detaliat de cheltuieli și venituri. Pe lângă costurile unui sediu și ale cheltuielilor curente de operare, vei avea nevoie de produse de hardware și software pentru ca afacerea ta să fie eficientă și competitivă. De la laptop și imprimantă, la un program de facturare sau o licență pentru sistemele de operare, asigură-te că, înainte de toate, vei putea achiziționa toate lucrurile de care are nevoie afacerea ta.

2. Accentul prea puternic pe idee

În majoritatea cazurilor, antreprenorii debutanți sunt foarte entuziasmați de ideea afacerii, indiferent că e vorba de un produs sau un serviciu pe care îl consideră inovator. Este însă o greșeală să supraestimezi importanța ideii, în raport cu implementarea sa. Generarea unei idei viabile este doar o mică parte din activitatea unui antreprenor. Acesta trebuie să se asigure că afacerea rămâne sustenabilă din punct de vedere financiar, chiar și în perioade dificile.

Pentru a face acest lucru, ai nevoie ca produsul sau serviciul tău să răspundă la o nevoie reală a pieței și să fii mai bun decât firmele concurente, toate într-un cadru de timp rezonabil. Având în vedere complexitatea proceselor necesare pentru a ține o afacere sănătoasă pe termen lung, este o greșeală să te concentrezi prea mult pe ideea inițială.

3. O marjă de profit prea mică sau prea mare

Unii antreprenori își supraestimează produsul, pe când alții îl subestimează. E important să stabilești cât mai repede valoarea realistă a produsului sau serviciului tău. În caz contrar, poți avea marje de profit mici, care să se dovedească nesustenabile pe termen lung, sau poți descuraja clienții cu prețuri prea mari, în raport cu concurența.

De aceea, e nevoie să cunoști cât mai bine produsele tale și pe cele ale concurenței, opiniile și preferințele consumatorilor, inclusiv prețul pe care ei îl percep ca fiind rezonabil. Pentru acestea, ai nevoie de un mix între cercetare, studii de piață și colectarea cât mai precisă a feedback-ului clienților. În plus, aparatura fiscală potrivită te poate ajuta să urmărești evoluția financiară a firmei tale în timp real și să faci ajustări cu privire la prețuri în timp util, atunci când e cazul.

4. Prea puțină adaptabilitate

Una dintre cele mai mari greșeli ale unui antreprenor este să nu realizeze cât de importantă este capacitatea de adaptare pentru un start-up. Înainte să deschizi o afacere, ai anumite idei și așteptări cu privire la rolul și activitățile tale. Cel mai probabil, ca firma să aibă succes, va trebui să faci și să înveți mai multe decât te-ai așteptat, potrivit Nerd Wallet.

Chiar și atunci când contractezi altă firmă ca să îți rezolve o problemă tehnică sau să îți ofere un serviciu precum ar fi crearea unui site, tot vei avea nevoie să cunoști câteva informații de bază, ca totul să iasă bine. Totodată, va trebui să fii adaptabil și în ceea ce privește rolul tău: pe măsură ce crește firma, va trebui să îți administrezi mai atent timpul. Nu vei mai avea timp de multe din activitățile pe care le desfășurai la început, pe care va trebui să le delegi.

Sursă foto: Shutterstock