Prețul caselor, ratele și chiriile, dar și locurile de muncă ale unor români depind de ce se întâmplă în domeniul construcțiilor.

Anul acesta, specialiștii din domeniul construcțiilor se așteaptă la niște schimbări radicale în domeniul construcțiilor. Evoluțiile din această arie sunt în măsură să ne influențeze tuturor stilul de viață, așa că este important să afli ce trenduri vor modela piața anul acesta. Iată ce preconizează specialiștii anul acesta pentru zona construcțiilor:

Articolul continua dupa recomandari

  1. Se întrevede a fi un an mai bun decât precedentul

Anul trecut în construcții s-a simțit o stagnare față de cel anterior. Dacă în 2015 producția în construcții s-a majorat cu 8,9 procente, în 2016 ea a fost de doar 4%. Pentru 2017 se estimează o creștere situată între 5,8 și 6,5%, spune Comisia Națională de Prognoză.

Costurile vor crește și ele, însă cu maximum 2 procente, anunță aceeași instituție. Datele acestea par a fi îmbucurătoare pentru companiile din domeniu, care anul trecut au trecut printr-o mic regres.

  1. Retailerii mari de materiale de construcții se extind din ce în ce mai mult

Companiile care comercializează materiale de construcții se extind în continuare, în special cele mari. În ultimii ani, câteva nume s-au individualizat și au organizat o rețea de distribuție care să cuprindă întreaga țară.

Un exemplu concludent în acest sens este Arabesque, una dintre cele mai mari companii din domeniu și care a făcut câteva mutări importante în ultimii doi ani. Anul trecut, compania a investit 10 milioane de euro în deschiderea celui mai mare magazin din rețeaua sa, la Pitești. Recent, Cezar Rapotan, cel care a pus pe picioare afacerea cu două decenii în urmă, a cumpărat acțiunile deținute de soția sa și, în prezent, deține 98% din acțiuni. Sunt schimbări importante, mai ales pentru un business de talia lui Arabesque.

  1. Se renunță la taxa pentru construcții speciale

Impozitul pentru construcții speciale, supranumit „taxa pe stâlp” dispare anul acesta. În 2016, această taxă era calculată prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul acestor entități la finele lui 2015, din care se elimina valoare construcțiilor scutite. Această taxă foarte discutată la vremea implementării ei a fost eliminată începând cu 1 ianuarie 2017.

  1. Cererea de construcții rezidențiale este în continuă ascensiune

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul persoanelor care locuiesc într-o casă care este în proprietatea lor. Golurile din lege în ceea ce privește chiriile, dar și condițiile relativ flexibile pentru a obține un credit ipotecar îi determină pe români să-și cumpere o locuință. Cererea pentru apartamente și case este în continuă creștere și datorită programului Prima Casă, care le permite tinerilor să contracteze un credit plătind doar 5% din valoarea casei drept avans.

Cererea este tot mai crescută în marile orașe și în zonele din jurul lor, în mod special. Acest lucru a determinat și o creștere a prețurilor. În București, prețul mediu este de 1.138 de euro/mp cu 6,5% mai multe decât cu un an în urmă. În Timișoara, prețul mediu este de  1.027 de euor/mp, cu 9,3% mai mult decât în 2015. În Constanța s-a înregistrat o creștere de 5,6 procente, ajungându-se la un preț mediu de 917 euro/mp. În Brașov prețul mediu este de 901 euro/mp, la Iași 857 euro/mp. La Cluj sunt cele mai mari prețuri – 1.244 de euro/mp.