Când vrei să închiriezi o locuință, nu trebuie să iei în calcul doar prețul, ci și nevoile tale. Vei petrece cel puțin câțiva ani în noua ta casă, așa că e important să te asiguri că te simți confortabil în interior.

Iată ce ar trebui să verifici înainte de a te muta într-un apartament nou:

Articolul continua dupa recomandari

Confortul în timpul verii

Verile pot deveni deosebit de călduroase  în orașele mari, motiv pentru care trebuie să te asiguri că în viitoarea ta locuință există mijloace prin care poți scădea temperatura din interior. Deși în apartamentele mai umbrite poate fi suficient un ventilator sau un set de obloane exterioare, în zilele de caniculă numai un aparat de aer conditionat poate face față. De asemenea, dacă există o copac în fața ferestrelor, ar trebui să privești acest lucru ca pe un beneficiu. Nu doar că va fi o sursă de umbră și răcoare în perioadele calde de vară, dar te va încânta în fiecare dimineață cu cântecele păsărelelor care se vor adăposti pe crengile sale.

Nivelul de intimitate

Dacă intimitate este importantă pentru tine, atunci ar trebui să te asiguri că blocul în care vei locui se află la o distanță rezonabilă de alte blocuri de locuințe din apropiere. Multe dintre blocurile construite în perioade comunistă sunt așezate paralel, la o distanță redusă unul față de altul, astfel că vei putea vedea direct în apartamentele vecinilor, iar ei în apartamentul tău.

În situația în care bugetul impune alegerea unui apartament poziționat aproape de vecini, ar trebui să te asiguri că există perdele și draperii la toate ferestrele, pe care să le poți trage oricând dorești. Totodată, un copac stufos poate fi chiar mai util, pentru că te va feri de privirile curioase ale vecinilor, dar nu vei mai fi nevoit să stai toată ziua cu perdelele trase.

Confortul în timpul iernii

Înainte de a te muta într-un nou apartament, trebuie să vezi ce sistem de încălzire folosește. Ideal ar fi ca apartamentul să fie dotat cu o centrală termică; cu o centrală poți să controlezi temperatura din interior în orice moment, lucru care contează foarte mult pentru confortul tău. Cu toate acestea, nu toate apartamentele sunt dotate cu centrale termice. Peste 75% din locuințele din România sunt încă branșate la sistemul centralizat de încălzire.

În consecință, dacă închiriezi un apartament racordat la sistemul de termoficare centrală, e important să cunoști anul de construcție al clădirii. Clădirile vechi au sisteme învechite, cu pierderi mai mari, pe care le plătești în facturi. De asemenea, ar fi bine să vezi dacă s-au făcut îmbunătățiri, precum schimbarea țevilor sau a caloriferelor, întrucât caloriferele vechi se pot sparge, cauzând astfel inundații.

Starea de funcționare a aparatelor

Felul în care arată și funcționează diversele aparate și sisteme din casă e important din două motive. În primul rând, îți arată gradul de confort la care te poți aștepta. Dacă electrocasnicele sunt vechi sau sistemele depășite, vei munci mai mult ca să faci curățenie, ca să speli rufe sau să gătești și vei avea parte de multe defecțiuni exact atunci când te aștepți mai puțin.

În al doilea rând, starea proastă a aparatelor și a sistemelor îți arată și disponibilitatea redusă a proprietarului pentru investiții, în special când vine vorba de confortul chiriașilor săi. Dacă proprietarul nu vede mentenanța bunurilor și a locuinței ca fiind responsabilitatea sa, există mari șanse să te confrunți cu refuzul său când îi ceri să repare țevile din bucătărie sau să înlocuiască electrocasnicele defecte din casă. Conform landlordology.com un proprietar responsabil trebuie să răspundă foarte clar atunci când îl întrebi cum trebuie să procedezi în cazul unei defecțiuni. În caz contrar, ar fi mai bine, pe termen lung, să cauți un alt apartament.

Sursă foto: Shutterstock