Achiziționarea unei locuințe este un pas foarte important pentru orice familie, chiar dacă vorbim despre o casă de vacanță în care te refugiezi de câteva ori pe an.

În cazul în care ai în plan acest pas, există câteva etape pe care ar trebui să le parcurgi pentru a face o investiție avantajoasă.

Articolul continua dupa recomandari

Informează-te!

Sigur că opinia familiei este esențială când vine vorba despre casa de vacanță în care veți locui, dar nu trebuie să eziți să apelezi la experți când faci o investiție pe termen lung. Vorbește cu persoane care și-au cumpărat deja casă de vacanță sau cu specialiști care lucrează în piața imobiliară. Acestea din urmă te-ar putea ajuta să afli care este prețul corect pentru casa pe care ți-o dorești.

De exemplu, în Brașov, o zonă foarte populară pentru cei care caută case de vacanțe, sunt numeroase proprietăți scoase la vânzare cu prețuri pentru toate buzunarele. Dar este foarte important să ceri oferte variate pentru case de vânzare în Brașov care să includă detalii privind construcția și planul casei, astfel încât să știi care sunt costurile reale pe care aceasta le implică.

Alege cu grijă locul

Locul în care se află casa de vacanță pe care ți-o dorești este esențial din cel puțin două motive: valorificarea ulterioară a locuinței și stabilirea unui nivel ridicat al relaxării. Cel mai bine este să alegi un loc destul de apropiat de o comunitate, evitând zonele izolate de unde vei avea acces cu dificultate la anumite produse sau servicii utile. Așadar, ține cont de infrastructură - chiar dacă un loc ferit de ochii lumii poate însemna mai multă relaxare și peisaje mai atractive, acesta poate reduce potențialul de revânzare al casei de vacanță.

Cum alegi locul potrivit? Trebuie să începi prin a te gândi dacă preferi aerul de munte, briza mării sau un loc retras într-o zonă deluroasă. Este foarte important ca terenul să fie suficient de spațios pentru a permite amenajarea unei grădini și a unui spațiu de joacă, de exemplu.

Totodată, zona pe care o alegi ar trebui să aibă risc scăzut de alunecări de teren și să fie cât mai puțin poluată. Asigură-te și că acolo există  potențial turistic sau cerere mare pe piață pentru închirieri de case.

Închiriază, apoi cumpără

Dacă ai reperat deja o casă de vacanță care îți place și care te inspiră pentru a cumpăra o locuința similară, ar fi util să o închiriezi și să te familiarizezi cu ea pentru a vedea dacă într-adevăr corespunde așteptărilor tale. Ține cont că o casă oferă niveluri diferite de confort în funcție de sezon, de aceea este important să afli dacă te poți adapta acolo în orice anotimp.

Locuința de vacanță pe care o vei cumpăra ar trebui să aibă și potențial ridicat de închiriere. În eventualitatea în care te vei confrunta cu dificultăți financiare sau nu vei locui acolo perioade îndelungate, va fi de preferat să închiriezi proprietatea decât să o pierzi.

 

Calculează și negociază

Când  analizezi  prețurile caselor,  calculează costul pe  metrul pătrat de spațiu,  raportat la zona în care vrei să cumperi casa. Acesta este singurul indicator de preț cu valoare reală și îți permite să compari prețul cerut de vânzător cu prețul mediu practicat într‐o anumită zonă. De asemenea, calculează prețul pe metrul pătrat de teren din zona respectivă.

Dacă achiziționezi o locuință de la un proprietar, și nu de la un dezvoltator imobiliar, negociază cât poți de mult prețul  acesteia. Nu uita că mulți dezvoltatori vând case noi, însă nefinisate, iar variantele „la roșu” au prețuri semnificativ mai mici decât cele finisate.

Ține cont de costurile pentru întreținere

Chiar dacă vei găsi o casă de vacanță cu preț atractiv, la calculul cheltuielilor finale trebuie adăugate cele pentru întreținere. Înainte de a cumpăra o casă de vacanță este important să te asiguri că dispui de suma necesară și că acea locuință nu presupune costuri de întreținere prea mari. În funcție de zona în care se află și de tipul de proprietate, este posibil să fie nevoie de revizii și reparații periodice. Pe de altă parte, ar putea exista cheltuieli pentru securitate și curățenie dacă vrei ca locuința sa fie îngrijită constant și în perioadele în care nimeni nu locuiește acolo.

Înainte de a cumpăra casa de vacanță dorită, mai ales în etapa negocierii de preț, viziteaz-o cu un expert care lucrează în domeniul construcțiilor și care îți poate oferi opinii avizate vizavi de calitatea lucrărilor.