Din "mâncarea săracului", cartoful a ajuns un aliment pe care puţini şi-l mai permit. De la producător şi până la raft, trecând prin mâinile intermediarilor, preţul creşte de trei ori. Aşa se face că ajungem să cumpărăm cartofi româneşti cu 3 lei şi 60 de bani kilogramul. Asta, atunci când avem norocul să-i găsim la vânzare, pentru că piaţa este sufocată de importuri. 

Comuna Lunguleţu din judeţul Dâmboviţa este vestită pentru producţia de cartofi din zona de sud. Aici, Cosmin Mirică are cultivată, an de an, o suprafaţă de aproape 100 de hectare.

Articolul continua dupa recomandari

Din ferma lui, cartoful pleacă la un preţ de aproximativ 1 leu kilogramul către supermarketuri.

COSMIN MIRICĂ, fermier: Noi, ca şi fermieri, ne dorim să avem întâietate în a fi pe rafturile supermarketurilor şi sperăm că vom primi ajutor din partea autorităţilor în acest sens. Sunt producători mici, aceştia sunt captaţi de aşa-zişi ambalatori şi, de acolo, începe să fie lanţul până la consumatorul final.

Un lanţ pe care găsim şi multă vânzare nefiscalizată, se plâng producătorii. De exemplu, pentru 1 kilogram de cartofi, costul de producţie într-o fermă se ridică la 70 de bani. Prin comparaţie, aceeaşi cantitate la un producător neînregistrat costă doar 30 de bani. Micilor producători le este şi mai dificil să-şi ducă marfa în marile magazine. Aşa că preferă să scoată cartofii la poartă. 

DUMITRA MIHALCEA, producător: Dacă s-ar asocia mai mulţi producători ar fi mai uşor să vândă în supermarketuri... Da, şi ar fi la un preţ mai bun, că nu mai e intermediarul să ia din preţ.

În judeţele Harghita şi Covasna, unde se află principalii furnizori de cartofi din ţară, preţul nu trece de 80 de bani kilogramul. Atât de mic, încât mulţi agricultori au renunţat la afacere. 

Cultivatorii tot mai puţini, dar şi capriciile vremii, au dus la o producţie scăzută. Şi un preţ mai mare la raft. 

De la producător şi până pe rafturile magazinelor, preţul cartofului creşte de peste trei ori. De exemplu, cartofii româneşti de Covasna se vând cu 3,60 lei kg, în timp ce cartofii veniţi din Germania se vând mai ieftin, cu 3 lei. 

Anul trecut, am importat 130.000 de tone de cartofi, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Adică peste 60% din totalul cartofilor de pe piaţă.