În mai puţin de două săptămâni, până la Paşte, cei care vor să cumpere carne de porc s-ar putea trezi cu surprize în magazine: aceasta va fi mai scumpă, chiar şi cu 10%. Preţul va creşte cu câţiva lei pentru fiecare sortiment, avertizează specialiştii, care au şi explicaţia. Pentru că România nu se mai bazează pe importuri masive, producătorii noştri profită de ocazie şi încep să majoreze costurile.

Preţul cărnii de porc a explodat în Europa, în ultima perioadă. După ce China a fost puternic afectată de pestă, ţările exportatoare, precum Spania, Germania, Olanda şi Belgia trimit acolo cantităţi uriaşe de carne. Aşa se face că fermierii europeni au profitat de ocazie şi au majorat imediat preţurile. Iar producătorii români nu se lasă nici ei mai prejos.

Articolul continua dupa recomandari

Nu mai sunt importuri din toată Europa. Iar ceea ce vine, adică importurile, multe sunt între 50% şi 100% scumpite. Deci preţul cărnii de porc a explodat. Acest preţ nu a fost niciodată în ultimii 10 ani în Europa - Radu Timis, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii

Potrivit calculelor specialiştilor, vom plăti chiar şi cu 10% mai mult. De exemplu, în marile magazine, un kilogram de ceafă de porc fără os costă acum 19 lei. După majorare, preţul va creşte la aproape 21 de lei.

Anul trecut, din cauza pestei porcine, România s-a bazat mult pe importuri. Astfel că acestea au ajuns să fie de 15 ori mai mari decât exporturile, arată cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică.