De Crăciun, mâncăm ieftin doar din import. Carnea, laptele şi produsele lactate autohtone se scumpesc de sărbători. Vor costa şi cu 15 la sută mai mult faţă de acum. Creşterea facturilor la energie electrică, la gaze, dar şi a costurilor cu transportul, spun producătorii, îi obligă la majorări de preţ în lanţ. Care nu se opresc anul acesta.

De sărbători vom avea două opţiuni: fie vom cumpăra mai puţin, fie vom plăti mai mult pentru coşul de cumpărături. Nu există cale de mijloc, spun producătorii, care se plâng că, din cauza costurilor tot mai mari, sunt obligaţi să mărească preţurile produselor de bază. 

Articolul continua dupa recomandari

Energia, deci gazul, curentul electric, motorina din cauza transportului. Au crescut materiile prime încă din septembrie, octombrie, explică DORIN COJOCARU, preşedintele Patronatului Român din Industria Laptelui.

La ora actuală eu aş dori să pot cumpăra numai din România. Am două surprize. Materiile prime din România sunt mai scumpe decât materiile prime din comunitatea europeană, cam cu 10% la carne, a declarat SORIN MINEA - preşedintele Romalimenta.

Dintre toate sortimentele de carne de porc aflate la raft, majoritatea sunt din import, din ţări precum Spania sau Germania. De altfel, doar în prima jumătate a anului am importat cu 25% mai multă carne de porc faţă de anul trecut, după cum arată cele mai recente date ale INS. 

Adică în jur de 143 de mii de tone, faţă de 115 mii - în 2017. Mai exact, după Spania şi Germania, românii mănâncă zeci de mii de tone de carne din Ungaria, Olanda şi Polonia. 

Eu cumpăr oaie din Noua Zeelandă. De ce cumpăr din Noua Zeelandă? Că o găsesc tot timp în aceeaşi cantitate, calitate şi piesele de care am eu nevoie, susţine SORIN MINEA, preşedintele Romalimenta.

Cât despre produsele lactate, potrivit surselor din piaţă, laptele de consum se va scumpi în următoarea perioadă cu două, trei procente; telemeaua proaspătă cu opt procente, iar cea de oaie cu 15 la sută. 

În această situaţie, cei din industria alimentară îi sfătuiesc pe români să fie mai cumpătaţi înainte să îşi umple coşurile de sărbători cu produse de care nu au nevoie. 

Cumpăr, umplu coşul şi apoi arunc alimentele. Deci trebuie să fim mult mai responsabili când cumpărăm alimente, susţine DORIN COJOCARU, preşedintele Patronatului Român din Industria Laptelui.

Un procent care va tot creşte, spun producătorii, pentru că majorările salariale îi vor obliga să mărească din nou preţurile.