O nouă metodă de împrumut prinde teren la noi în ţară: amanetul de maşini. Banii se obţin instantaneu, însă valoarea oferită este cu mult sub jumătate din cea reală. În plus, avertizează avocaţii, riscăm să pierdem definitiv autoturismul, dacă nu îl revendicăm la timp.

La casele de amanet auto, evaluările se fac, în general, după ochi. Preţul este, de obicei, mai mic decât cel din târg. Se plăteşte comision, în jur de 0.5% pe zi, din valoare împrumutului. Şi se solicită cheile şi toate actele autoturismului. 

Articolul continua dupa recomandari

ADRIAN CUCULIS, avocat:
Dacă nu mergem jumătate de an să ne revendicăm bunul sau efectiv termenul care este trecut în contract acel bun trece în mod irevocabil în patrimoniul casei de amanet.

Aşa s-a întâmplat şi cu autoturismul lui George. După ce l-a scos la vânzare, ne-a povestit că a primit un ordin de plată fals de la aşa-zisul cumpărător, care a vândut maşina mai departe, tot unei case de amanet. 

GEORGE, păgubit:
Ei l-au dat la firma de amanet la jumătate de preţ, ăsta e un alt semn de întrebare pe care trebuiau să şi-l pună cel de la amanet când au văzut o maşină de 2-3 zile. Cel mai important lucru este că nu era proprietar în acte.

În acte, proprietar este încă George. Anual, plăteşte pentru maşină un impozit de 6.000 de lei. Asta deşi, de anul trecut, nu şi-a mai văzut autoturismul. 

GEORGE, păgubit:
Ultima oară era în Norvegia, după două sau trei vânzări succesive. Prima s-a făcut în ţară, apoi una în Germania şi apoi cea din Norvegia.

Reprezentanţii casei de amanet nu ne-au răspuns la telefon pentru un punct de vedere. Cei care se gândesc să apeleze la o astfel de metodă pentru a face rost de bani ar trebui să fie atenţi la clauzele contractului. 

ADRIAN CUCULIS, avocat:
Să se asigure că, dacă lasă bunuri de valoare ele vor fi restituite conform contractului şi, dacă nu vor fi restituite, vor putea să-şi ia de la casa de amanet anumite daune.

Ca să poată funcţiona legal, casele de amanet auto trebuie să fie acreditate de Banca Naţională a României şi au acelaşi statut precum instituţiile financiare nebancare.