Cum pot antreprenorii să pună pe picioare și să dezvolte afaceri de succes, în condițiile unei piețe din ce în ce mai competitive.

 

Articolul continua dupa recomandari

Lumea afacerilor se schimbă de la minut la minut, iar antreprenorii nu au alta soluție decât să se adapteze situației. Însă cheia succesului nu este numai să te adaptezi constant unui viitor în permanentă schimbare, ci să reușești să modelezi într-o anumită măsură acest viitor.

Iată care sunt cele 3 calități de care are nevoie orice om de afaceri pentru a se adapta cu succes pe o piață din ce în ce mai competitivă:

  1. Gândire critică

Atunci când nu accepți viziuni sau opinii drept adevăruri universal valabile, doar pentru că o persoana importantă le-a emis - să spunem un profesor al Universității Harvard, aceasta este gândirea critică.

Este instrumentul pus la bătaie de oameni de afaceri de succes, cum este și cazul lui Liviu Tudor, atunci când analizează piața pe care activează, pentru a identifica pericole și oportunități.

În ultima vreme, însă, oamenii par să fi uitat cum este să gândești logic. Suntem bombardați mai mult ca niciodată în istorie cu informații și date despre orice, în mare parte din cauza internetului. Astfel, abilitatea naturala de a distinge între adevăr și minciună, de a nu emite judecăți de valoare bazate pe un sigur punct de vedere sau de a înțelege fenomene de tipul cauză și efect este afectată în mare măsură.

Așa că pune la îndoială totul. Plecă urechea spre cei care te provoacă să gândești diferit și rezistă tentației de a vedea lucrurile doar în alb și negru sau noi versus ei. Învață să vezi lumea și în nuanțe de gri și să o privești din mai multe unghiuri și perspective.

  1. Disciplină și putere de concentrare

Cum aminteam și la punctul unu, suntem supraîncărcați cu informație și canale de comunicare. În aceste condiții, chiar și indivizii cu o putere mare de concentrare se trezesc în situația în care, după ce au postat de câteva ori pe site-uri de socializare, au dat câteva mesaje și la fel de multe e-mailuri, jumătate de zi a trecut și nu au făcut nimic relevant.

Disciplina este un ingredient critic în rețeta oricărei povești de succes, însă în epoca în care trăim este din ce în ce mai greu să ne concentrăm pe ce este cu adevărat important și relevant. Iar lucrurile nu par să se schimbe prea curând.

Acum, mai mult ca niciodată, este important să știi cum să spui stop bombardării cu informație, fără să te izolezi de la lucrurile cu adevărat importante. Însă nu este o misiune ușoară și, dacă nu reușești, va fi foarte greu să atingi performanța în afaceri. Iar dacă tu nu vei reuși, cu siguranță o altă persoană va fi gata să-ți ia locul în orice moment.

  1. Calitatea de a fi în primul rând om

Nu glumim când spunem că începem să transferăm în online din ce în ce mai mult părți importante din imaginea și personalitatea noastră. Și ar fi în regulă, dacă aceste personaje pe care le creăm online ne-ar reprezenta cu adevărat. Din păcate, însă, sunt doar niște avataruri construite după anumite norme sociale, teme populare și proiecții a ceea ce ne dorim să devenim și nu am reușit încă. Informația pe care alegem să o distribuim online este filtrată și ajungem să ne comportăm din ce în ce mai mult ca niște actori care joacă niște personaje atent construite.

Însă ține minte că afacerile de succes se construiesc doar comunicând la modul real și construind relații în lumea reală. A conduce o afacere înseamnă a motiva investitorii să îți ofere capital, clienții să cumpere produse sau angajații să ofere 100% la locul de muncă. Orice tranzacție din lumea afacerilor se întâmplă între două persoane.

Într-o lume de avataruri atent construite, cei care se străduiesc să rămână unici au un mare avantaj. În loc să te ascunzi în spatele unui profil online sau al unui brand, este mai bine să ai curajul de a fi tu însuți. Uită de internet și încearcă să construiești relații și în lumea reală. Ascultă de oamenii din jurul tău și ai încredere în instinctele tale. Este singurul fel prin care vei cunoaște oameni, îți vei face relații și vei începe să înțelegi cu adevărat caracterul uman. Ia acest lucru este crucial în afaceri.

Ați mai adăuga ceva acestei liste? Ce anume?

Sursă foto: Shutterstock.com