Caisele româneşti dispar încet şi sigur! Avem livezi tot mai puţine de la un an la altul. În schimb, importăm fructe fără gust, atraşi de preţul mic şi de aspectul impecabil. Nici vremea nu ne ajută în acest an. Marile livezi din ţară au fost complet distruse de gerul din primăvară.

Cine a crescut cu gustul fructelor româneşti simte imediat diferenţa dintre o caisă coaptă sub soarele Dobrogei şi una adusă cu tirul din Turcia. 

Articolul continua dupa recomandari

Din păcate, gustul copilăriei este pe cale de dispariţie. În ultimii ani, pomicultorii români au renunţat la livezile de caise. Cultura nu mai este profitabilă, pentru că este sensibilă la schimbările de temperatură. În 2013, producţia a scăzut cu aproape 40%. De atunci, livezile au intrat în declin.

Din 2014, suprafaţa livezilor de caise a început să scadă de la an la an. Atunci aveam aproape 3.000 de hectare, iar anul trecut am rămas cu aproape 2.000.

Acum, în puţinele livezi pe care le mai are România, abia zăreşti caisele din fiecare pom. Sunt încă verzi, pentru că gerul din luna martie a afectat recolta. 

Aşa se face că, în pieţe, caisele româneşti vor ajunge cu preţuri cuprinse între 10 şi 12 lei. Vor fi de două ori mai scumpe decât cele de import, care fură startul şi se vând cu 5-6 lei kilogramul. Străinii mizează pe soiuri mai rezistente şi mai frumoase decât cele autohtone. 

Dar cum preţul bate deseori gustul, importurile înfloresc. În 2016, am adus de peste hotare peste 4.600 de tone de caise. Cele mai multe, din Turcia, Grecia şi Italia. Anul trecut, importurile s-au dublat, până la 9.300 de tone de caise, potrivit Institutului Naţional de Statistică. La fel de afectate în acest an sunt culturile de piersici şi nectarine, spun specialiştii.