Este război deschis între Preşedinţie şi Guvern. Bugetul a ajuns la Palatul Cotroceni şi, în locul unui răspuns, şeful statului a lansat prin vocea purtătorului de cuvânt o serie de atacuri la adresa Executivului. De decizia Preşedintelui depinde însă şi creşterea alocaţiilor pentru copii votate de Parlament. Miniştrii cabinetului Dăncilă îl acuză pe şeful statului că blochează întreaga ţară.

Bugetul pentru 2019 a ajuns la Palatul Cotroceni după o săptămână de la votul dat de Parlament. Preşedintele Klaus Iohannis nu a ieşit public să spună dacă îl va promulga sau nu. Dar şi-a trimis purtătorul de cuvânt să critice proiectul punct cu punct.

Articolul continua dupa recomandari

Mădălina Dobrovolschi, purtător de cuvânt Administraţia Prezidenţială: Întârzierea neexplicată nici până în prezent a bugetului denotă de fapt lipsa de soluții a Guvernului PSD, soluții pentru problemele reale ale cetățenilor.

Ministrul Finanţelor consideră că şeful statului nici măcar nu a citit legea bugetul pentru 2019 şi spune că Iohannis a început campania electorală. 

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: O astfel de declaraţie fără argumente foarte clare înseamnă că implicit duce la o retrimitere a acestui buget în Parlament.

Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene: Consecinţele nepromulgării acestei legi sunt: blocaj la creşterea alocaţiilor pentru copii, blocaj la investiţii, blocaj la creştere pensiilor, blocaj la creşterea salariilor.

Singurul punct pentru care şeful statului nu a avut obiecţii a fost cel legat de creşterea alocaţiilor pentru copii, victorie pe care preşedintele o atribuie Partidului Naţional Liberal.

Raluca Turcan, deputat PNL: Măsura bună a suplimentării banilor pentru majorarea alocaţiilor copiilor nu poate să reprezinte argumentul prin care să ne schimbăm poziţia faţă de bugetul întregii României pentru toate domeniile vitale ale României: sănătatea, educaţia, infrastructura, administraţia publică locală sunt sacrificate prin acest buget

Însă majorarea alocatiilor nu se poate face dacă Iohannis nu va promulga bugetul.