Bugetul pentru anul acesta va fi prezentat marți, după două luni de aşteptare şi 23 de variante. Va conţine însă multe surprize plăcute, anunţă consilierul economic al premierului, în special pentru domenii precum Educaţie sau Sănătate, unde vor exista creşteri substanţiale faţă de anul trecut. Tot marți, şeful BNR va trebui să explice în Parlament creşterea ROBOR, dar şi a cursului leu-euro. În prima zi a săptămânii, moneda europeană a fost cotată la un nivel similar cu cel de vineri, când am avut cel mai mare curs din istorie. Şi se menţine astfel la 4 lei şi 76 de bani. 

După ce a atins cel mai mare nivel din istorie, moneda europeană a scăzut foarte puţin faţă de vineri. Pentru portofelele românilor înseamnă preţuri mai mari pentru mâncarea adusă din import, facturile la telefonia mobilă sau ratele în euro. Chiriile au fost cele care au crescut imediat. 

Articolul continua dupa recomandari

La un curs de 4,66 cat era la inceputul anului, oamenii plateau pentru o chirie 1864 de lei. Iar acum scot din buzunare 1904, cu 40 de lei mai mult. 

Consilierul pe probleme economice al premierului, Darius Vâlcov, spune că explozia Euro din ultima perioada este artificială şi cere Băncii Naţionale să ia măsuri. 

DARIUS VÂLCOV, consilier guvernamental: Trendul este total invers in Europa față de ceea ce se înatâmplă în Romania. Deci, exista o presiune pe acest curs artificial. 

CLAUDIU CAZACU, analist economic: Banca Centrală poate fie sa scumpească leii. Asta ar fi o pârghie, pârghia dobânzilor. Și pârghia mai usor de inteles este de a vinde Euro.

Şi pentru saltul indicelui ROBOR, cel în funcţie de care se calculează ratele românilor, Vâlcov acuză intervenţia BNR. Faţă de vineri, ROBOR se menţine la 3,11%. 

DARIUS VÂLCOV, consilier guvernamental: Acest nivel al ROBOR, când exista lichiditate, trebuie sa coboare. Au existat astfel de momente și în aceasta lună, dar, din intamplare, a venit cineva si le-a luat pe toate si ROBOR nu a scăzut.

Pentru modul în care este calculat indicele ROBOR, guvernatorul Mugur Isărescu trebuie să dea explicaţii marți, în Comisia Economică din Senat. 

DANIEL ZAMFIR preşedintele Comisiei Economice din Senat: Indicele este viciat, este trucat. El este rodul unei înţelegeri între bănci, nici pe departe ceea ce ar trebui să fie. 

Tot marți, Guvernul va prezenta proiectul de buget pentru 2019, cu o întârziere de două luni. Executivul promite anul acesta alocări substanţial mai mari pentru Educaţie şi Sănătate. Opoziția e însă critică față de întârziere.

LUDOVIC ORBAN preşedinte PNL: Imediat se termina ianuarie și România nu are buget. Este un lucru cu consecinte extrem de grave, are impact extrem de negativ asupra dezvoltarii economice. 

Noul buget ar trebui să cuprindă banii alocaţi pentru restituirea taxei auto, pentru programe precum Rabla şi Rabla pentru electrocasnice sau Prima Casă. De asemenea, trebuie să existe fonduri şi pentru construcţia autostrăzii Unirii, anunţată la finalul anului trecut.