Ardem gunoiul, încălzim Bucureștiul! Este planul autorităţilor, care vor să transforme scutecele folosite, mucurile de ţigară şi alte deşeuri, în energie termică, printr-un sistem performant de incinerare.

Să definim întâi... deşeurile. Se împart în două mari categorii. Reciclabile şi nerecliclabile. Primul pas, la care trebuie să contribuim cu toţii, este separarea. Instalaţia de incinerare va avea nevoie de deşeurile nereciclabile, cum ar fi: resturi alimentare, ambalaje murdare, scutece, mucuri de ţigări... şi alte asemenea. Cantităţile sunt şi ele, la fel de ambiţioase. 235 de mii de tone de gunoi.

Articolul continua dupa recomandari

Şi Primăria le-a împărţit deja pe sectoare. Spre exemplu, Sectorul 1 - 28 de mii de tone. Sectorul 4 - 35 de mii de tone. Sectorul 6 - peste 45 de mii de tone de deşeuri. Atenţie, în fiecare an. Dacă aceste cantităţi chiar ar ajunge în staţia de incinerare, până în 2035, ar putea fi exploatat 65% din totalul cantităţii de deşeuri colectate în toate formele. 

Pentru asta, e nevoie de contribuţia instituţiilor, care trebuie să asigure pubele speciale pentru colectare selectivă. Dar şi de bunăvoinţa noastră, pentru a creşte rata de reciclare, una din cele mai mici din Europa.