Avertisment de la Uniunea Europeană. Monedele virtuale sunt 'extrem de riscante' şi nepotrivite pentru investiţii, atrag atenţia autorităţi de reglementare din UE, transmite CNBC.

Autorităţile europene de supraveghere (European Supervisory Authorities – ESAs) pentru instrumente financiare, bănci şi asigurări şi pensii s-au declarat ”îngrijorate” de faptul că tot mai mulţi oameni cumpără monede virtuale fără să cunoască riscurile implicate.

Articolul continua dupa recomandari

”ESAs avertizează consumatorii că monedele virtuale sunt produse extrem de riscante şi nereglementate, nepotrivite ca produse pentru investiţii, economisire sau planuri de pensii”, se transmite printr-un comunicat.

Monedele virtuale, cum este bitcoin, sunt volatile şi dau ”semne clare de formare a unei bule speculative”, potrivit acestor instituţii. Persoanele care investesc în monede virtuale trebuie să fie conştiente de riscurile ridicate ”de a pierde o mare parte sau chiar toată suma investită”, adaugă specialiştii europeni.

Monedele virtuale şi platformele de tranzacţionare a acestora nu sunt reglementate de legislaţia UE, iar autorităţile de reglementare avertizează că investitorii nu sunt protejaţi în eventualitatea în care o astfel de platformă dă faliment sau este atacată cibernetic.

În luna ianuarie, Bitconnect a anunţat că îşi închide platforma după ce a primit scrisori în care a fost somată să îşi înceteze activitatea în Texas şi Carolina de Nord.

UE se alătură în acest fel altor autorităţi guvernamentale care au avertizat în legătură cu riscurile implicate de monedele virtuale.

Coreea de Sud, de exemplu, a adoptat măsuri de combatere a speculaţiilor din sector, interzicând utilizarea de conturi bancare anonime în tranzacţiile cu monedele virtuale. Iar ministrul indian de Finanţe Arun Jaitleya declarat recent că guvernul său va lua măsuri pentru a elimina utilizarea monedelor virtuale ”în activităţi ilegale sau în cadrul sistemului de plăţi”.

Bitcoin a continuat să îşi revină luni, avansând cu 2%, la 8.720 de dolari pe unitate, pe piaţa din New York. Bitcoin a crescut cu aproape 50% faţă de un nivel de sub 6.000 de dolari pe unitate atins în timpul tranzacţiilor din 6 februarie, potrivit indicelui compozit al preţurilor calculat de Bloomberg. Monedele virtuale Ripple, Ether şi Litecoin au avansat la rândul lor luni, cu cel puţin 3,5%.

Sursa: News.ro