Este un an amar pentru dulcea miere românească. O spun apicultorii care se tem că, în acest ritm, mierea va deveni un lux pe care doar puţini şi-l vor permite. Şi asta pentru că producţia a scăzut simţitor. Albinele mor pe capete, iar specialiştii se tem că pe viitor vom fi nevoiţi să importăm produsul dacă vrem să-l consumăm. 

Domnul Petre Budeanu are 51 de ani şi este din comuna ieşeană Trifeşti. Cea mai mare parte a timpului o petrece printre stupi, în livada din spatele casei. Pe vremuri, producea cam trei tone de miere de salcâm, într-un sezon. Acum, de abia dacă ajunge la câteva sute de kilograme.

Articolul continua dupa recomandari

Omul se teme că, în curând, apicultura va deveni o activitate nerentabilă. Acum vinde kilogramul de miere cu 10 sau cu 20 de lei. Omul spune că, pe de o parte, pierderile din ultima vreme sunt cauzate de schimbările de vreme, iar pe de altă parte de pesticidele care ucid albine pe capete.

În pieţe, mierea de salcâm poate ajunge şi la 30 de lei borcanul, dar nu sunt mulţi cei care o şi cumpără.

Potrivit celor mai recente date, la nivelul ţării există peste 40.000 de apicultori. Anul trecut s-au produs peste 30.000 de tone de miere, iar aproape jumătate din producţie a plecat peste hotare.