Pe final de an, patronii duc o luptă intensă pentru recrutarea angajaţilor. Mulţi manageri spun că ar angaja zeci sau chiar sute de persoane, dacă ar avea de unde. De la muncitori necalificaţi pe şantiere, la programatori în companii internaţionale. În toate domeniile este nevoie de forţă de muncă. De altfel, în 2020, creşterea numărului de angajaţi este principala preocupare a firmelor.

Mai bine de jumătate dintre angajatorii din România vor să îşi crească numărul salariaţilor în 2020, în medie cu 11 la sută, potrivit unui studiu. Dincolo de statistici, nevoia de personal este mult mai mare, spun managerii. 

Articolul continua dupa recomandari

MĂDĂLINA MORARU, reprezentanta unei companii de software: În momentul acesta, avem aproape 50 de poziţii deschise, deci, dacă mâine am putea să închidem, am lua 50 de oameni practic de la 1 ianuarie. De la programator, suport tehnic, inginer de testare, product manager, project manager, avem toată variaţia de posturi. 

La fel de bogată este şi oferta altor companii de IT şi comunicaţii. O persoană la început de carieră  poate să câştige, într-o astfel de firmă, în jur de 500 de euro. Venitul unui expert ajunge însă şi la 3.000 de euro. Doar că, pentru cei mai mulţi angajaţi, banii nu sunt singurul motiv pentru care ar rămâne într-o firmă. 

OANA BOTOLAN, specialist în resurse umane: Va conta mediul de lucru care - mediul de lucru - atenţie, înseamnă şi locaţia. Oamenii nu mai sunt dispuşi, mai ales în condiţiile actuale, în care sunt vânaţi. Nu sunt dispuşi să facă o oră şi jumătate pe drum până la serviciu, în fiecare zi. 

MĂDĂLINA MORARU, reprezentanta unei companii de software: Este important, de asemenea, să se simtă respectaţi şi să aibă un mediu de lucru plăcut. De la un program variabil de venire la serviciu, de la asigurarea parcării sau duşuri pentru cei care vin cu bicicleta până la lucruri care sunt legate de sănătatea lor.

Nu doar corporaţiile duc lipsă de angajaţi. În restaurante şi hoteluri, patronii îi înlocuiesc pe cei care pleacă în afară, pe salarii mai mari, cu absolveţi ai şcolilor de profil. 

Chef ALIN VĂDEAN, angajatul unei școli de bucătari: Un calcul scurt: undeva pe o săptămână cererea ar fi de 25 - 30 de persoane. Se deschid multe restaurante, sunt deschise restaurante, rămân fără oameni şi, de aceea, e nevoie de personal continuu. 

Un bucătar începător primeşte în jur de 1.800 de lei pe lună, dar, odată cu experienţa, salariul lui se poate dubla. Dacă aruncăm o privire şi pe marile şantiere din ţară, observăm că şi acolo angajatorii caută disperaţi muncitori. 

CLAUDIU MATEI, șef de șantier: Cred că 100, cred că 200, cred că 300. Nu există posibilitatea să angajezi atâţia oameni de câţi ai nevoie şi să fie calificaţi, să poţi să ai bază că ceea ce execută, execută bine. 

Un muncitor necalificat primeşte puţin peste 2.300 de lei net pe lună. În topul angajatorilor în 2020 se află şi firmele din domeniul auto, dar şi cele din retail. Datele oficiale arată că România are 260 de mii de şomeri.