Un nou tip de angajat "bântuie" piaţa muncii din România. Angajatul-fantomă se prezintă la noul loc de muncă şi dispare subit după o scurtă perioadă. Angajatorii recunosc că nu au cum să îl identifice, fac contracte de muncă, plătesc taxele şi instruirea, apoi, o iau de la capăt. În ţara noastră există un deficit de un milion de salariaţi în toate domeniile.

Pare încântat de noul post. Se angajează. Dar în scurt timp, apar nemulţumirile. Angajatul-fantomă le dă fiori patronilor.

Articolul continua dupa recomandari

E muncitor calificat între 20 şi 35 de ani. Sau absolvent dezorientat, care a ieşit din şcoală fără să ştie să facă mare lucru. Când dă de muncă, se sperie. Şi preferă fie şomajul, fie munca în străinătate.

Fenomenul afectează mai ales sectoarele unde este nevoie de muncitori calificaţi, cum ar fi construcţiile. Pe şantiere, rămân în urmă doar angajaţii serioşi care ajung să muncească dublu. Iar constructorii finalizează greu lucrarile.

Patronii sunt cei care plătesc dările la stat pentru o lună întreagă, chiar şi pentru o zi în care angajaţul-fantomă a rezistat la serviciu.