Cu 1.500 de euro, un bărbat din Iaşi şi-a deschis o afacere cu gust de fructe de pădure. A renunţat la porumbul cultivat de părinţi şi a plantat zmeură. După un an, s-a dovedit că a tras lozul câştigător. Acum rămâne cu 15.000 de euro, pe an. O afacere de succes la care visează mulţi agricultori.

Fructele zemoase încep să se coacă pe acest câmp din Movileni, judeţul Iaşi. Înainte, aici era doar porumb, dar tânărul de 32 de ani, sătul să-i vadă pe părinţi cum se chinuie, a decis să facă o schimbare. Pe un hectar, a plantat 1.000 de butaşi de zmeură, cumpăraţi de la un consătean. A plătit acum 5 ani, 1.500 de euro.

Articolul continua dupa recomandari

În primul an, a adunat o tonă de fructe. Iar succesul afacerii a luat prin surprindere întreaga familie. Aşa că s-a extins pe încă jumătate de hectar, cu mure, căpşuni şi mentă.

Bogdan Frunză, cultivator: Am prins contracte cu cofetării, persoane fizice, cafenele, restaurante. Să zicem că ne mai trebuia cel puţin o tonă ca să acoperim la momentul respectiv.

Costurile întreţinerii se ridică la câteva mii de euro pe an. Dar chiar şi aşa, Bogdan spune că rămâne cu aproape 15.000 de euro anual.

Bogdan Frunză, cultivator: În sezon, ne trezim la cinci dimineaţă şi terminăm de cules undeva, în jurul orei 10.30 – 11.00 şi după aia ne apucăm de livrat. Livrările se temină pe la 10 seara.

În marile magazine, fructele bio se găsesc cu 50 lei kilogramul. Micii producători le vând şi cu 20 de lei. Menta costă 60 de lei kilogramul.

Din ele, familia face smothie-uri şi prăjituri delicioase, iar reţetele le postează pe reţelele de socializare şi astfel, îi ajută pe clienţi să se inspire. Bogată în antioxidanţi, zmeura ajută imunitatea şi este recomandată şi celor cu diabet. Căpşunile sunt ideale în dietă pentru că au puţine calorii, iar menta relaxează organismul.