A renunțat la o carieră în IT și la un proiect imobiliar, pentru a cultiva fructe de pădure. Iar când a avut de ales între mure şi zmeură, a decis să le combine pe amândouă într-un singur soi, numit Tayberry. Este povestea unui buzoian care a pariat totul pe o plantaţie mai puţin obişnuită.

Are culoarea zmeurei şi dulceaţa murei. Se numeşte Tayberry şi este fructul pe care Marian Tudor a pariat, atunci când a renunţat la cariera în IT. 

Articolul continua dupa recomandari

MARIAN TUDOR - proprietar:
Am citit despre Tayberry şi mi-am dat seama că se pot prinde şi la noi. Drept pentru care am încercat. 

A început cu 50 de arbuşti, iar acum a ajuns la aproape 500. Originar din Scoţia, soiul şi-a făcut repede loc în meniul românilor, pentru că are calităţi greu de egalat. Tayberry conţine mai mulţi antioxidanţi decât zmeura, dar şi fier, calciu şi magneziu. 

I s-a dus vestea în judeţ, iar clienţii care vin să cumpere fructe au parte şi de un tur al plantaţiei. 

La fel de bun este şi murul navaho - un soi originar din America. 

MARIAN TUDOR - proprietar:
Acum 8 ani de zile, am auzit de acest mur. Am riscat, ce e drept, greu, greu pana sa aduc genul asta de mur, navaho, la noi. N-am stiut cum se va comporta solul.

A riscat şi a câştigat. O singură plantă poate produce chiar şi 15 kilograme de fructe. Iar el are acum o plantaţie de 3 hectare şi jumătate. Fiecare kilogram costă între 10 şi 15 lei. Marian Tudor nu vrea să se oprească aici. 

MARIAN TUDOR - proprietar:
În toamna, as intentiona sa punem 5000 de metri pătraţi de aronia, pentru că văd că s-a prins bine. Indienii il numeau "fructul inimii", este originar din America de Nord.

Un singur arbust de aronia costă 25 de lei. Însă banii se recuperează rapid, pentru că un kilogram de fructe ajunge la 50 de lei. 

MARIAN TUDOR - proprietar:
Se coace destul de tarziu, toamna tarziu, iar gustul lor este fad. In momentul in care sunt foarte dulci, sunt coapte, cand desfaci fructul, are exact culoarea sangelui. De-asta oii si zice "fructul inimii". Este foarte bun pentru inima. Muschiul inimii, in genere.

Considerat un super aliment, aronia poate preveni boli grave, pentru că are un conţinut mare de antioxidanţi, fibre, vitamine şi mangan.