Design-ul si functionalitatea unui site web, fie el de prezentare a serviciilor unei companii, fie magazin online, influenteaza foarte mult comportamentul unui client. Acest lucru se poate observa chiar in modul de a actiona al fiecaruia dintre noi, atunci cand pasim intr-un supermarket, mall sau orice alt magazin fizic. De ce? Pentru ca atentia ne este atrasa de modul in care sunt aranjate produsele, de reduceri, dar si de amabilitatea vanzatorilor. In mediul online, aceasta “amabilitate” se poate interpreta ca fiind reprezentata de caracterul functional al site-ului, precum si de usurinta cu care un client poate gasi ceea ce cauta, toate acestea conducand la revenirea lui si cu alta ocazie.

Bineinteles, sunt anumite probleme ale site-urilor care determina experientele negative ale clientilor si care ii fac pe acestia sa le evite pe viitor. Pentru a identifica daca si site-ul business-ului pe care il conduci se incadreaza in aceasta categorie, citeste informatiile de mai jos si testeaza. Apoi, in functie de rezultate, pentru a nu alunga clientii de pe site, ia in calcul contactarea unei firme de web design. De exemplu, o firma din Bucuresti, cu experienta in web development si marketing online, este SEO Cupcake, iar site-urile realizate de aceasta echipa si functionalitatea lor reprezinta dovada clara a calitatii serviciilor prestate.

Articolul continua dupa recomandari

Iata principalele probleme pe care un client NU trebuie sa le intampine pe site-ul tau:

  1. Neadaptarea pe mobil

Peste 50% dintre cei care sunt conectati la Internet acceseaza site-urile direct de pe telefonul mobil sau de pe tableta. De aceea, orice potential client care intra pe site-ul tau si nu poate vizualiza corespunzator produsele sau serviciile pe care le oferi, va iesi instant de pe acesta! Fa un test si intra de pe telefonul tau mobil pe site, pentru a observa daca acesta este optimizat corespunzator sau daca este nevoie sa apelezi la o agentie web pentru rezolvarea cat mai rapida a problemei!

  1. Structurarea anevoioasa a site-ului

Alegerea unei platforme nepotrivite business-ului tau, precum si structurarea anevoioasa a categoriilor si a subcategoriilor pe site nu vor face altceva decat sa irite potentialii clientii. Cat de repede poate gasi un client ceea ce cauta? Cat de relevante sunt numele categoriilor, ale subcategoriilor si ale produselor? Raspunde tuturor acestor intrebari si analizeaza-ti obiectiv site-ul pentru a reusi sa atragi, nu sa indepartezi clienti. Pentru a avea parte de consultanta specializata, este recomandat sa apelezi la o firma de web design cu experienta relevanta in domeniu.

  1. Greutatea plasarii comenzilor/Neinregistrarea comenzilor

Clientii tai sunt nevoiti sa scrie extrem de multe date pentru a putea plasa o comanda? Cosul de cumparaturi nu are o iconita relevanta, astfel incat sa fie usor de observat? Clientii te-au sunat nemultumiti din cauza ca nu si-au primit comenzile si ai constatat ca acestea nu se inregistrasera? In acest caz, fii sigur ca ei nu vor mai reveni! Ia masuri si NU lasa potentialii clienti sa cumpere de la competitori!

  1. Lipsa informatiilor relevante pentru produse

O alta problema pe care un client nu trebuie sa o intampine este reprezentata de absenta informatiilor relevante pentru fiecare produs in parte si pentru categoriile in care ele sunt incluse. Asigura-te ca fiecare are o scurta descriere, ca informatiile oferite sunt clare si concise, intrucat clientul va lua mai usor o decizie favorabila plasarii unei comenzi.

  1. Lipsa securizarii site-ului

Site-ul tau are implementat un certificat SSL? Acesta este esential, intrucat reprezinta o confirmare pentru clienti ca datele pe care ei ti le ofera sunt in siguranta. Afisarea unui mesaj de avertizare pentru utilizator, conform careia site-ul tau poate reprezenta un pericol, il va determina pe acesta sa nu il mai acceseze. Apeleaza la o firma de web design, pentru ca implementarile sa fie facute corect si informatiile actuale sa nu fie pierdute. Totodata, datorita acestuia, site-ul tau va creste, intrucat Google il considera un factor de ranking.

  1. Paginile 404

Paginile 404 sunt, de fapt, erori ale site-ului tau, iar mesajul afisat catre utilizatorii care intra pe acesta este: “Pagina nu a fost accesata”. Acestea au un mare impact asupra lor, influentandu-i negativ. Ele apar atunci cand continutul de pe site a fost modificat sau inlaturat, cand anumite link-uri au fost eliminate si nu s-au facut redirectionari. Fara indoiala, paginile 404 sunt elemente care tin strict de programare si interventia unui specialist se impune.

  1. Nefunctionalitatea indelungata a site-ului

Chiar daca planuiesti sa iti schimbi site-ul sau sa apelezi la o firma pentru crearea unui site nou, este extrem de important ca totul sa se desfasoare pe o varianta de test si sa nu influenteze comportamentul potentialilor tai cumparatori. Astfel, asigura-te ca site-ul nu este nefunctional o perioada indelungata, intrucat utilizatorii ar putea crede ca firma ta nu mai exista.

In mod cert, clientii nu trebuie sa intampine niciun fel de probleme cand acceseaza site-ul business-ului tau, intrucat experienta negativa ii va determina sa il evite. Asigura-te ca iei toate masurile necesare ca acesta sa fie functional, din toate punctele de vedere, si vei observa ca feedback-ul primit va fi unul pozitiv!