Antreprenorii au, de regulă, o serie de atribute în comun: sunt hotărâți, îndrăzneți și competitivi. De cele mai multe ori aceștia dețin și calitățile personale necesare pentru a conduce o afacere de succes. Cu toate acestea, însă, o mare parte din afaceri se confruntă cu eșecul în primii ani de activitate. Printre principalele motive identificate de publicații de specialitate pentru care aceste businessuri își închid porțile timpuriu se numără vizibilitatea redusă sau insuficientă a companiei pe piață. Există o serie de factori după care antreprenorii trebuie să se ghideze în deciziile de zi cu zi,  cum ar fi planul de afaceri profitabil, piața de desfacere, capacitatea de a anticipa nevoile clienților și mulți alții. Însă, încercând să asigure că businessul funcționează după toate aceste elemente complexe, mulți oameni de afaceri neglijează să promoveze corect afacerea, astfel încât să câștige vizibilitate și încredere.

Iată trei metode care te ajută să capeți vizibilitate pe piață:

Articolul continua dupa recomandari

  1. Vizibilitatea prin relații interpersonale

O strategie clasică, crearea și menținerea constantă a relațiilor interpersonale ajută la înțelegerea businessului și la consolidarea încrederii pe care posibili clienți sau furnizori o oferă. Pentru asta, primul pas ar fi crearea unui mediu propice pentru a dezvolta relații interpersonale, cum ar fi organizare unor workshop-uri sau seminarii destinate potențialilor clienți, care să le ofere informații de valoare. Mesajul și temele de discuție trebuie să fie relevante pentru aceștia, putând fi alese doar prin studii de piață și chestionare analizate în prealabil.

Un aspect important în organizarea acestor evenimente este pregătirea unor materiale care să întărească mesajele comunicate. De multe ori, o simplă carte de vizită nu mai este suficientă pentru a atrage atenția. Tot mai mulți antreprenori apelează la materiale promoționale pe care le pot oferi cadou participanților. Cheia este ca aceste materiale să atragă atenția, şi să fie utile şi de calitate, dat fiind faptul că ele vor servi ca oglindă a businessului. Așadar, furnizorul însărcinat cu această îndatorire nu poate fi ales la întâmplare. O posibilă variantă ar putea fi această companie specializată în confecționarea de tricouri și șepci personalizate prin broderie, companie care este lider al acestei industrii în România. Utilizarea broderiei are multe avantaje, spre deosebire de metodele clasice de personalizare. Spre exemplu, un tricou promoțional cu un mesaj imprimat se va deteriora în timp, pe când folosirea broderiilor pentru a personaliza un anumit produs garantează o calitate superioară.

O altă modalitate de a construi relații interpersonale o reprezintă vizitele directe către afacerile locale ce ar putea avea nevoie de serviciile companiei. Discuțiile private despre oportunități de colaborare, evaluări ale afacerilor și propunerea unor soluții avantajoase pentru ambele părți implicate sunt de multe ori primite cu mai multă încredere decât discuțiile publice.

  1. Vizibilitatea prin mass media tradițională

Unul dintre cei mai renumiți oameni de afaceri, investitor și filantrop, Richard Branson a avut următoarea abordare asupra afacerilor: „În fiecare zi, televiziunile și ziarele au nevoie de povești interesante din punct de vedere vizual pe care să le poată prezenta. Noi încercăm doar să le ajutăm făcând lucruri interesante în locuri publice și asigurându-ne că  acestea știu unde suntem și ce facem.”

Mass media a fost întotdeauna o pistă de pornire extraordinară pentru cele mai de succes afaceri. Însă, pentru ca un business să atragă interesul presei,  este nevoie de documentare serioasă. Un antreprenor trebuie să studieze cu atenție toate ziarele, posturile de televiziune și posturile radio locale și naționale pentru a afla ce tip de subiecte sunt abordate la capitolul economic și cum ar putea activitatea pe care o desfășoară să se încadreze în acest tip de subiecte. Cu cât este mai familiarizat cu munca presei, cu atât va fi mai ușor să găsească un lucru care le va stârni interesul jurnaliștilor.

  1. Vizibilitatea online

Potrivit Invesp, 80% dintre utilizatorii de Internet au făcut o achiziție online. În plus, 81% dintre utilizatorii de internet studiază produsele online înainte de a face o achiziție. Pentru ca orice afacerea să prospere, ea trebuie să fie vizibilă pentru consumatorii care efectuează cercetări și cumpărături online. Activitatea SEO, marketingul social media și vânzările încrucișate între toate canalele de comunicare sunt absolut esențiale pentru creșterea vizibilității online. Promovarea tradițională ar trebui să fie întărită de componente puternice online. De exemplu, multe companii încorporează acum codurile QR și icon-urile social media în anunțurile lor tipărite, deoarece știu că un număr din ce în ce mai mare de oameni le vor căuta afacerea online. Așadar, un website pus la punct, ușor de accesat și plin de informații relevante este o parte indispensabilă oricărei afaceri. Realitatea este că orice companie care nu există online, nu există deloc.

Fără o imagine bine pusă la punct din toate aceste puncte de vedere, indiferent de domeniul de activitate și calitatea serviciilor, șansele ca o afacere să prospere scad considerabil. Clienții și investitorii oferă încredere unui business atunci când află despre el din mass media, îi pot observa transparența activității online și pot cunoaște antreprenorii în cadrul diferitelor evenimente.