100 de kilometri de autostradă până la sfârşitul anului sau demisia. Este ultimatumul premierului Viorica Dăncilă pentru şeful de la Drumuri! Dacă Compania Naţională de Drumuri nu va da în folosinţă toţi cei 100 de kilometri de autostradă pe care i-a promis, liderul companiei poate să plece acasă, spune prim-ministrul.

Până acum au fost terminaţi doar 60 de kilometri, aşadar muncitorii ar mai avea la dispoziţie doar câteva zile ca să termine 40 de kilometri. Cei de la Compania Naţională de Drumuri dau vina pe ploi şi ninsoare pentru întârzierile nesfârşite.

Articolul continua dupa recomandari

VIORICA DĂNCILĂ, premier: Anul acesta noi trebuie să terminăm 100 de kilometri de autostradă. Pe 31 decembrie, şeful CNAIR trebuie să vină şi să spună: avem cei 100 de kilometri de autostradă. Dacă zice că nu-i avem, pleacă acasă.

Este un ultimatum echivalent cu o demitere pentru Narcis Neagă, directorul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Ţinta de 100 de kilometri daţi în folosinţă anul acesta e una imposibilă.

Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: Am făcut tot ceea ce era omeneşte posibil, anul ăsta, să finalizăm cei 100 de kilometri. Până acum avem aproximativ 60 de kilometri fie deschişi deja, fie în cel mai scurt timp, asta însemnând săptămâna viitoare să fie deschişi.

Anul acesta, CNAIR a terminat loturile trei şi patru ale autostrăzii Şebeş-Turda şi o porţiune de pe tronsonul Gilău-Năduşelu. În curs de finalizare sunt şi 10 kilometri de autostradă pe porţiunea Ungheni - Ogra şi alţi patru între Ogra şi Iernut.

Dar poate cea mai aşteptată inaugurare e cea din Bucureşti. De cinci ori a fost amânată doar anul acesta finalizarea Autostrăzii Urbane care ar fi trebui să lege Capitala de Autostrada Bucureşti-Ploieşti încă de acum patru ani. Un veşnic şantier de doar 3.3 kilometri.

Alin Şerbănescu, purtător de cuvânt CNAIR: Dacă nu vom reuşi să finalizăm cei 100 de kilometri este pentru că anul acesta am avut două evenimente majore care n-au ţinut de constructori. Am avut iarnă sau un puseu de iarnă destul de agresiv în luna martie şi trebuie să vă spun că la 15 martie se deschide oficial sezonul de construcţii, dar, pentru că a fost acel puseu de iarnă, nu s-a putut intra în amplasamente, iar după aceea, chiar la începutul verii, am avut un alt puseu agresiv de ploi şi de inundaţii.

Sunt scuze în care nici ministrul demisionar de la Transporturi nu mai crede.

Lucian Şova, ministrul Transporturilor: Au întâmpinat probleme de lene, cred. Şi de slabă mobilizare, că de mai bine de cinci luni, cel puţin, nu au mai întâmpinat nici o problemă administrativă.

14 decembrie e ultimul termen promis pentru autostrada urbană. Cât despre ţinta premierului, CNAIR susţine că mai lipsesc doar 2 kilometri pentru ca o porţiune de 40 de kilometri să fie dată în folosinţă. Însă dacă lucrările s-ar face până la sfârşitul lunii, umiditatea ar compromite asfaltul care ar trebui să fie refăcut anul viitor.