În ultimii ani, ministerul a primit de la bugetul de stat tot mai multi bani, dar sportivii sunt tot mai puţini. Copii care vor sa faca performanta, dar nu au cu ce sau nu au unde. Asa că se pierd. Nu si sperantele. În campania realizată de Observator, Fundaţia Mereu Aproape şi sportguru.ro micii campioni ai Romaniei dovedesc că sportul poate renaşte la noi in ţară

Articolul continua dupa recomandari

Luptă pentru medalii, luptă să iasă din saracia lucie în care traiesc. Fernando are 13 ani şi face box de aproape jumatate de an. În faţa camerei de filmat se fâstâceşte. E ruşinat că nu are prea multe. Se antrenează în pantaloni scurţi. Şi iarna, şi vara. Adidasii sunt de la fraţii mai mari.

Cand îşi pune mănuşile de box, viaţa lui se schimbă. De saracia de acasă nu-i place să vorbească. Suferă când vede chinul parintilor. Se bucură că poate face un sport unde nu plăteşte, iar la sfârşitul orelor, antrenorul îl premiază cu dulciuri.

Lupta nu e doar în ring. Faţă de anii trecuţi, la campionatele de box sunt cu aproape 70% mai puţini copii. Din 2010, premierile pentru performanţele la naţionale au fost sistate. Părintele a devenit principalul sponsor.

"S-au terminat şi calificările la Jocurile Olimpice. Avem 30 de sportivi calificaţi. Altă dată nu aveam loc într-un singur avion, se făcea o selecţie riguroasă, acum nu mai ai pe cine să urci. Este trist. dar, dacă te uiţi în urmă e explicabil. Vedem ce se întâmplă în şcoală. Copiii noştri sunt scutiţi chiar dacă nu au o boală gravă pentru că pur şi simplu nu vor să facă educaţie fizică", spune Elisabeta Lipă.

Chiar şi cu investiţii masive în performanţă, numărul medaliilor din competiţiile internaţionale a scăzut.