Au mai rămas două zile până când clopoţelul va suna pentru aproape trei milioane de elevi. Şcoala începe însă cu probleme mari, în clădiri vechi, fără pază, fără toalete şi chiar fără autorizaţii de securitate la incendiu. Peste patru mii de şcoli din România nu sunt sigure pentru elevi. Un tablou dezolant, în care doar copiii mai oferă o speranţă. Chiar dacă nu învaţă în cele mai bune condiţii, mulţi reuşesc să facă performanţă. Iată lecţia lor, într-un nou material Înapoi la Şcoală. 

Raluca Maria Socaci, elevă: Prin munca, prin munca pe care o fac mă ambiţionează să învăţ ca să nu ajung într-un mediu de genul, să nu ajung undeva la ţară 

Articolul continua dupa recomandari

E lecţia unei eleve care a înţeles că şcoala este şansa ei de evadare. Într-un mic sat din Mureş, unde îşi duc traiul numai câteva sute de familii, fiecare zi începe la fel pentru Raluca. 
Îşi ajută bunica în gospodărie, apoi se apucă de teme. Peste doar două zile, trece în clasa a opta, un an crucial pentru viitorul ei. 

Raluca Maria Socaci, elevă: Visez la Liceul Pedagogic. Vreau să fiu educatoare, iar după aceea vreau să performez în profesor, director, mai multe

Iubeşte şcoala, deşi prea puţin i-a oferit sistemul de învăţământ. O clădire veche, cu toaleta în curte, e locul unde câteva zeci de elevi încearcă să-şi clădească viitorul. 

Raluca Maria Socaci, elevă: Dacă te-ai obişnui, poţi să treci şi să faci faţă cu bine învăţăturii chiar dacă nu ai ce au cei din oraş 

Peste o mie de şcoli din România au toaleta în curte. Şi, totuşi, există speranţă. Sunt copii de nota 10, olimpici naţionali, care excelează în condiţii de Ev Mediu. 

Răzvan Stoian, elev: Pentru mine şcoala este importantă pentru că, dacă nu ai învăţa, nu ai şti nimic

Răzvan învaţă în judeţul Botoşani şi are media generală 9.40, chiar dacă şcoala lui nu are laboratoare dotate, table inteligente sau măcar o baie. 

Probleme de care nici Capitala nu e departe. Şcoala 141, unde un tavan s-a prăbuşit acum doi ani, este încă în reparaţii, iar clădirea 121, care a ars din temelii anul trecut, e şi acum închisă. 

13 şcoli vor avea întârzieri masive pentru reparaţii, iar 9 dintre ele vor reloca elevii în alte spaţii. 

Ioana Neacşu, inspector şcolar general Bucureşti: Avem în continuare şi în acest an şcolar un număr de 11 unităţi care vor învăţa în trei schimburi. Se caută soluţii. Un număr de opt unităţi nu au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare 

Din cele 419 unităţi de învăţământ de stat şi 222 private, în Capitală doar opt au autorizaţie din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. 

La nivel naţional, peste 4 mii de şcoli se confruntă cu aceeaşi problemă. Că siguranţa copiilor nu e o prioritate se vede încă de la porţile şcolilor: 40% dintre ele nu au niciun fel de pază. 

Rămaşi fără protecţie, elevii rămân şi fără micul ajutor din partea statului: programul cornul şi laptele nu ajunge nici anul acesta în peste jumătate din şcolile din România. 

Răspunsul rămâne acelaşi. Licitaţiile au fost întârziate. La fel şi în cazul manualelor. 

Peste 80 la sută dintre manualele de clasa a 7-a vor ajunge cel mai probabil pe băncile elevilor luna viitoare. Asta pentru că la nivel naţional, în acest moment, peste 17 la sută dintre ele sunt încă în proces de finalizare a licitaţiilor.

În tot acest timp, Educaţia rămâne plină de reforme de formă, nu şi de fond. 

Daniel Breaz, ministrul Educaţiei: Sunt autorizaţii în curs de funcţionare. Cu siguranţă numărul va fi mult mai mic 

Un optimism care, pe cei aproape 3 milioane de elevi care ar trebui să înceapă luni şcoala nu îi ajută cu nimic.