Dezastru, deznădejde şi teamă pentru viitorul planetei. Asta a simţit echipa Observator de cum a ajuns pe continentul de foc. În mijlocul apocalipsei australiene, colegii noștri, Laurenţiu Rădulescu şi Cosmin Herea, resimt teroarea în care milioane de oameni trăiesc deja de câteva săptămâni. Situaţia e critică. Un sfert de milion de oameni sunt vizaţi de un ordin de evacuare urgent în estul ţării. Focul e de neoprit - peste 10 milioane de hectare s-au transformat în cenuşă. 

LAURENŢIU RĂDULESCU, reporter Observator: Suntem deasupra Sydney-ului, primele semne care arată amploarea incendiilor de aici, din Australia. Practic, la aterizare, în loc să intri în nori, să cobori prin nori, coborâm printr-o mare de fum, printr-o pâclă densă de fum.

Articolul continua dupa recomandari

După aproape 20 de ore de zbor, peisajul de deasupra Australiei îţi taie respiraţia. E un continent transformat în cenuşă. O ţară arsă în cel mai mare incendiu din istorie. Prima senzaţie este cea de sufocare. Pământul parcă arde. La fel şi aerul. Sunt aproape 40 de grade, iar în Sydney, seara, descoperim un oraş prins între teroare şi speranţa că viaţa poate continua la fel ca înainte de... apocalipsa adusă de foc. 

LAURENŢIU RĂDULESCU, reporter Observator: Contrastul uriaş impresionează în momentul în care ajungi în Australia. Pe de o parte, zonele măcinate de luni bune de incendii, pe de altă parte, cotidianul marilor oraşe, unde oamenii trăiesc, într-adevăr, cu gândul la tot ceea ce se întâmplă doar la câteva zeci de kilometri distanţă. 

Nu ţi-ai fi putea imagina că, lângă una dintre cele mai frumoase şi aglomerate metropole, lumea aşa cum o ştiam nu mai există. Prin norul de fum, disoerarea atinge cote maxime. Cu fiecare oră care trece, incendiul se extinde şi ia tot mai multe vieţi. Deja, peste un miliard de animale au ars de vii şi peste 10 milioane de hectare de vegetaţie s-au făcut scrum. În Sydney, un sfert de milion de oameni au primit urgent ordin de evacuare, iar armata e pregătită să intervină. Între timp, noi imagini arată proporţiile infernului care a cuprins planeta. 

Scenele de groază au fost surprinse în casa lui Peter Davis, pompier cu zeci de ani de experienţă. Patru minute a durat până ce focul i-a ars întreaga proprietate. Bărbatul şi-a luat cei doi fii şi s-au salvat la limită.

”Nu merge în baie! Nu te duce într-o cameră din care nu mai ai cum să fugi! Haide în spate. Nu sta în spatele ferestrei!”, se aude pe înregistrarea video dramatică.

Jumătate din Insula Cangurilor e cenuşă. În Victoria şi în New South Wales, cele mai populate state australiene, vântul care bate cu 90 de kilometri pe oră şi temperaturile uriaşe alimentează situaţia deja critică. Pompierii luptă cu focul şi nu au timp să se gândească la vieţile lor. 20 dintre ei, americani sosiţi în Australia, au fost întâmpinaţi cu aplauze pe aeroportul din Sydney.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât trei incendii uriaşe s-au contopit. Iar împreună, acoperă jumătate de milion de hectare - de 5 ori suprafaţa Canberrei.  Doar câteva animale rănite grav au fost salvate la timp. 

 

Australia, foc şi lacrimi – un documentar marca Observator, exclusiv pe AntenaPlayhttps://antenaplay.ro/observator-exclusiv.

 

Sâmbătă, echipa Observator înaintează spre zonele de risc. Veţi vedea reportaje exclusive din mijlocul infernului, unde sunt blocate şi mii de familii de români. Deşi pare atât de departe, Australia e apelul de trezire al întregii planete.