Într-un colţ de ţară, la Buzău, un preot a reuşit să adune în jurul lui zeci de copii. Pentru unii, părintele Daniel Necula e singurul tată pe care l-au avut, pentru alţii, centrul ridicat de slujitorul lui Dumnezeu din donaţii şi prin muncă, e a doua casă. Bătrânii, rămaşi fără familii, au găsit şi ei alinare, sub protecţia preotului. Daniel Necula împreună cu o mâna de oameni generoşi împart speranţă şi nu aşteaptă  nimic în schimb. Echipa Observator demarează campania Împarte Speranţa. În Săptămâna Patimilor, cunoaşteţi preoţi cu har, care au reuşit să adune în jurul lor, să hrănească şi educe sufletele pierdute ale României. 

Râsetele se aud din stradă: la poalele dealului, care stă să înverzează, câţiva copii se bucură de soarele generos.

Articolul continua dupa recomandari

Bărbatul îmbrăcat în costum pare să fi dat în mintea celor mici. Are scântei în ochi, e îmbujorat de la joc, iar pe chip i se citeşte fericirea.

Aşa l-am cunoscut pe părintele Daniel Necula. Ne-am întors privirea în direcţia opusă, pentru câteva clipe, iar când l-am privit din nou, se afla deja în mijlocul unei partide de fotbal. Un adversat de temut, chiar dacă nu mai are condiţia fizică de altădată.

Din când în când, Părintele Necula se opreşte din alergat, ca să-şi tragă sufletul. Îi urmăreşte cu privirea pe copii şi zâmbeşte. 

DANIEL NECULA, preot paroh: "Eu m-am comportat cu copiii foarte natural. Copiii m-au văzut şi foarte bucuros şi foarte fericit şi foarte îngrijorat. Am avut momente în care a trebuit să-i cert, am avut momente în care i-am mustrat, dar cele mai multe au fost în care am încercat să-i învăţ."

Părintele Necula împarte speranţă şi primeşte bucurii. Cel mai important moment al zilei, la centrul din comuna Berca, Buzău, este acela al temelor. Copiii ştiu că învăţătura e biletul lor către un viitor mai bun. Preotul a reînvăţat noţiunile de bază ale matematicii şi fizicii, pe care le îmbogăţeşte cu pilde. 

Împărţit între centrul unde îngrijeşte 19 copii abandonaţi şi alină boala a o sută de bătrâni şi fabrica de murături, părintele găseşte timp şi pentru rugăciune.  Biserica e casa lui de mai bine de 20 de ani. În fiecare dimineaţă, se roagă şi are grijă ca flacăra candelei, de lângă una din incoane, să rămână aprinsă. Credinţa şi copiii îi dau energie şi putere să meargă mai departe. Chicotelile de pe holul centrului nu-l supără, sunt o mângâiere pentru el. 

Preotul se uită la copii şi-şi aminteşţe cum unii au ajuns acolo fără să ştie să scrie sau să citească şi fără ca măcar să-şi cunoască ziua de naştere. Pentru ei, una dintre tinerele de la centru a făcut un calendar personalizat. 

ALINA POROŞNICO, angajată a centrului din Berca:
"Deşi aveau 7 ani, 9 ani nu ştiau când au ziua de naştere, nu ştiau când s-au născut şi nu au sărbătorit niciodată, iar la noi au avut ocazia asta."

Alina abia devenise mamă şi a aflat că părintele ar avea nevoie de ajutor.

ALINA POROŞNICO, angajată a centrului din Berca: "M-am ataşat foarte mult de copii, sunt pentru mine ca şi copiii mei, pot să spun. O familie foarte mare. Îmi iau energie de aici, îmi iau energie de la bătrâni, îmi iau energie de unde pot pentru că ne aflăm aşa, cel puţin aşa consider eu, la o extremă şi la cealaltă, copilărie şi bătrâneţe. Copiii îşi oferă o bucurie a lor, iar de bătrâni te bucuri că le oferi tu bucurie!"

Zâmbitor, cu ochi blânzi, pregătit mereu să ajute şi să ofere un sfat bun, preotul Necula e inima comunităţii din Berca. Pentru copii a găsit fonduri ca să deschidă şi fabrica de murături. Producţia e atent supravegheată de soţia sa. 

DANIELA NECULA, soţia preotului: "A început dintr-o dorinţă de a ne ajuta copiiii din centrul rezidenţial de la Săturc, de a le oferi un loc de muncă. Preparăm gemuri şi dulceţuri, murături, varză murată, totul după reţete tradiţionale şi să spunem metode etradiţionale, fără conservanţi, fără aditivi."

După o zi grea, în care abia dacă a avut timp să-şi tragă sufletul tot ce-şi  doreşte părintele Necula e ca următoarea să treacă mai greu, ca să le poată face pe toate. Şi mai bine. Tinde spre perfecţiune. Iar cu voia şi ajutorul Domnului a reuşit să crească zeci de copii. Unii dintre ei sunt acum studenţi. Alţii, viitori studenţi. 

MARIA GABRIELA MIHALACHE, beneficiar al centrului:
"E primul ideal de familie. Nu este o familie tradiţională, dar este primul ideal de familie, adică într-un grup mai mare de copiii şi să spunem cu părinţi mai mulţi."

Gabriela şi-a petrecut ultimii patru ani sub aripa părintelui. 

MARIA GABRIELA MIHALACHE, beneficiar al centrului: "Din punctul meu de vedere este mult mai bine aici! De ce, pentru că presupun sau consider eu că vin dintr-o familie care este, a fost... dezorganizată!"

Maria Gabriela îşi măsoară fiecare cuvânt. La 18 ani, are mintea unui adult, dar şi-a păstrat sufletul de copil. Greutăţile au maturizat-o şi au ajutat-o să fie puternică. I-au schimbat viaţa. 

(Reporter): Îţi mai vezi părinţii?

(Maria Gabriela): Ar trebui să spun... ar trebui probabil să ne mai vedem, dar ne vedem foarte, foarte rar. Dar, pentru mine, este mai bine aşa. De ce? Pentru că mă simt uşor inconfortabil când iau contactul cu ei, pentru că reprezintă acele amintiri mai puţin plăcute.

Sunt amintiri pe care vrea să le uite. Întâmplări peste care a trecut cu ajutor psihologului şi a personalului de la centru. Andreea a crescut în Berca, a terminat facultatea de Psihologie şi a ales să se întoarcă în satul natal. E cobai pentru cei mici şi sprijin pentru cei mari. 

(Reporter): Ţi s-a întâmplat vreodată ca unul dintre copii să-ţi spună mamă?

(ANDREEA MANTA, psiholog): Da, mi s-a întâmplat. Este un sentiment unic. Îţi arată că eşti importantă pentru ei. Noi încercăm să păstrăm această relaţie, să identifice fiecare rolurile ficărui om din această asociaţie şi dacă suntem numiţi "mama", este doar un semn de apreciere şi de iubire! 

În centrul din Berca respectul şi afecţiunea sunt importante. Preotul ştie că fără ele nu are cum să-i îndrume pe copii. Împarte speranţă şi primeşte zâmbete. 

DANIEL NECULA, preot paroh:
"E o mare bucurie. e greu de exprimat în cuvinte. Credeţi-mă că am avut anul acesta prima experienţă. Cei doi copii care sunt tineri, o domnişoară de 20 de ani şi un tânăr de 19 ani, el student la Agronomie, domnişoara la asistenţă socială. După ce au luat Bacalaureatul şi au luat la facultate pe locuri fără plată am simţit un moment de bucurie şi am simţit că este primul rezultat al muncii noastre de 12 ani!"

Dar munca părintelui Necula din Berca nu se opreşte niciodată. Bătrânii au permanentă nevoie de sprijin, copiii, de educaţie, rechizite şi hrană.

Împarte şi tu speranţă pentru ei! Puteţi da o mână de ajutor preotului Daniel Necula, în eforturile sale de a îngriji cei 19 copii şi 100 de bătrâni. Puteţi face donaţii în contul:

ASOCIAŢIA ORTODOXĂ FILANTROPIA
CONT: RO40BRDE100SV05436591000
COD FISCAL 16168770
PREOTUL DANIEL NECULA

De asemenea, puteţi trimite mesaj pe adresa de email a fundaţiei coordonate de preotul Necula: filantropiaberca@gmail.com

CITEŞTE ŞI: De Paște, Observatorul Antenei 1 „Împarte speranţa”

URMĂREŞTE AICI toate episoadele campaniei Împarte Speranţa