Are 14 ani şi ridică greutăţi de zeci de kilograme. A vrut să fie gimnastă, dar a ajuns campioană la haltere.

Campania realizată de Observator, Fundaţia Mereu Aproape şi sportguru.ro  vă prezintă azi povestea Marinelei Moroşanu (Află POVESTEA EI AICI).

Articolul continua dupa recomandari


Moroşanca, aşa cum îi spun apropiaţii, e junioara halterofilă care a făcut senzaţie pentru România la Europene. A renunţat la copilărie, dar nu şi la lupta cu greutăţile. Vine dintr-o familie cu 13 copii, dar şi-a găsit drumul în viaţă prin haltere. Se visează la Olimpiadă. Într-o curte sărăcăcioasă, Marinela stă pe un buştean. Îşi numără medaliile.


Halterele nu au atras-o de la început. La 5 ani, iubea gimnastica. Un accident la cot i-a curmat visul. Dar, un antrenor de haltere de la Clubul Sportiv Oneşti i-a văzut potenţialul. Şi n-a lăsat-o să renunţe la sport.Gimnasta-halterofilă ridică peste 80 de kilograme. Şi a făcut senzaţie pentru România, în urmă cu câteva luni, la Europene. A luat medalia de bronz la categoria cadeţi şi juniori. E o luptătoare de mică.


În copilărie, n-a avut alte jucării. Trăieşte într-o familie sărmană. 13 fraţi a avut, dar doi au murit. Unul, călcat de maşină, în ziua de Paşte. Pentru cei rămaşi, Marinela a renunţat la copilărie. Iar sportul a însemnat salvarea. Într-o cameră aproape goală, cu un pat, un dulap mic, câţiva ursuleţi de pluş, dar cu o masă plină de medalii, părinţii abia îşi mai potolesc emoţiile. Ambiţia a dus-o pe Marinela tot mai sus. Un copil din satul Fundul Moldovei ajuns la Centrul Olimpic Naţional de Juniori. Alături de ea alte 11 fete se luptă cu greutăţile. Toate visează să ajungă la Olimpiadă.Raluca-Andreea Olaru (Află POVESTEA EI AICI) e şi ea halterofila care aduce schimbare în România. La Campionatele Europene de Cadeţi şi Juniori, din Suedia, unde a participat şi Marinela, a luat medalia de aur, dar la o categorie diferită. E campioană naţională de tineret şi de juniori. Însă, pe cât e de puternică, pe atât e de emotivă.


Cel puţin în faţa camerei de filmat. Colegele spun despre ea că e cea mai vorbăreaţă din echipă. Dar, se descurcă cu greu. Acasă, Andreea mai are trei surori şi un frate de 5 luni, pe care l-a văzut doar de trei ori. Din 2010, numărul tinerilor halterofili a scăzut la jumătate. Antrenorii de la centrele olimpice naţionale spun că e o provocare constantă să-i găsească pe copii.Tinerii care au rezultate primesc indemnizaţii de la cluburi. Între 100 şi 500 de lei. Dar, asta numai când clubul are bani.


Mare parte dintre bazele sportive au săli de haltere improvizate. Iar sportivii se antrenează în frig, praf şi printre pereţii plini de mucegai. Cu toate astea, sunt speranţe. Copiii care vor să schimbe România luptă împotriva sistemului şubred şi vor să calce pe urmele olimpicilor. România are patru seniori calificaţi la Jocurile Olimpice din 2016. Sportivii vor ca imnul României să fie cântat din nou, la Olimpiadă, aşa cum s-a întâmplat în 1984. Atunci, când doi români au luat aurul: Petre Pecheru la categoria 82,4 kg şi Nicu Vlad la 90 de kg.

Campania realizată de Observator, Fundaţia Mereu Aproape şi sportguru.ro vă arată azi poveştile unei generaţii care poate schimba România, dacă primeşte o mână de ajutor.

TOATE DETALIILE CAMPANIEI LE AFLAŢI AICI!

O serie de materiale prezentate la Observator vor arăta cine sunt acești copii, în ce domeniu vor să facă performanță, cum se antrenează, ce nevoi au ei și, mai ales, ce visuri speră micuții să își îndeplinească. Fie că fac gimnastică, box, patinaj sau haltere, acești copii sunt uniți de dragostea pentru sport. Nu au însă la dispoziție mijloacele necesare pentru a face performanță, fie că vorbim de mediile sărace din care provin sau de lipsa unor locuri special amenjate care să le ofere condițiile necesare practicării sporturilor respective.